Onheilige oorlog aan de voet van de Tafelberg

Op de Kaapse Vlaktes, treurige townships aan de rand van Kaapstad, voeren drugsbendes en fanatieke moslims een bloedige oorlog. De jongste bomaanslag op een Amerikaans restaurant maakte er deel van uit.

KAAPSTAD, 31 AUG. “Amerika, je dagen zijn geteld”, riep een man met een rode Palestijnse sjaal om zijn hoofd. Op plakkaten stond 'Dood aan Clinton' en 'Amerika, vrees de islam'. Zaterdag trokken duizend fanatieke moslims, georganiseerd in Moslems Against Global Oppression (MAGO), door het centrum van Kaapstad naar het Amerikaanse consulaat om te protesteren tegen wat ze noemden het “terrorisme van de Verenigde Staten”. MAGO eiste vorige week de aanslag op een Amerikaans restaurant op in Kaapstad, ontkende dit later weer, maar zei niet te treuren om de slachtoffers. In de Kaap vechten drugsbendes en fundamentalistische moslims om de hegemonie. Anti-amerikanisme is een van de leidende beginselen van de moslims bij hun oorlog in de schaduw van de Tafelberg.

De pijpbom die vorige week het Planet Hollywood restaurant aan het Waterfront verwoestte en het leven kostte aan één man, was er slechts één uit een inmiddels lange reeks. Een loodgieterspijp, gevuld met explosieven, is het jongste aanvalswapen van kleine bendes islamitische fanatici in de Kaap, dat ze inzetten tegen alles wat op hun weg komt. Zakenlieden, academici en politieagenten zijn de afgelopen maanden aangevallen met pijpbommen. Elke week vallen er op de Kaapse Vlakten, een uitgestrekt woongebied dat is ingeklemd tussen de Tafelberg en de Indische Oceaan, tientallen doden door geweld.

In de tijd van deapartheid waren de Kaapse Vlakten een 'menselijke afvalhoop'. Hier dumpten de blanken zwarte en gekleurde Zuid-Afrikanen, die er hun townships kregen, gerangschikt naar kleur. Hoewel de woonomstandigheden onder de huidige regering aanzienlijk zijn verbeterd, is de situatie in wezen nog steeds niet veranderd. Rijdend over de vlakten van de zwarte townships Guguletu en Kayelitsha naar de 'gekleurde' wijken Manenberg en Mitchell's Plain, ziet men de aaneenschakeling van kleine huisjes en krotten. Hier heersen 's nachts de bendes en is niemand veilig op straat.

West-Kaap is de provincie waar het grootste deel van de Zuid-Afrikaanse moslims woont. Slechts 1 procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking van 40 miljoen zielen is moslim, maar in Kaapstad en omgeving vormen ze een aanzienlijke groep die veelvuldig van zich doet spreken. Binnen de moslimgemeenschap bevinden zich enkele driftige elementen, die de laatste jaren de overhand hebben gekregen. Belangrijkste man: Achmad Cassiem, een religieuze fanaticus die sinds de jaren tachtig met zijn 'Qibla Massabeweging' Zuid-Afrika met geweld in een islamitische staat wil veranderen. One Solution, Islamic Revolution is zijn adagium.

Cassiem, die over goede contacten met Iran beschikt, weefde hiertoe een web van allerlei politieke clubjes en bendes van 'burgerwachten', waarover alleen hij het overzicht heeft. Zo is Cassiem voorzitter van de Islamic Unity Convention (IUC), een onschuldige naam voor een organisatie die haar fundamentalistische wil poogt op te leggen aan een ieder. Het blad van de IUC publiceerde vorige week een foto van mannen die waren behangen met explosieven. Onderschrift: 'Zijn we kletsers of doeners?'.

In 1996 richtten moslims een nieuwe organisatie op, People Against Gangsterism and Drugs (PAGAD), in reactie op de golf van terreur die drugsbaronnen aanrichtten in de townships. De beweging kon aanvankelijk rekenen op sympathie, omdat door de onderlinge oorlogen van drugssyndicaten veel slachtoffers, ook onschuldige, vielen. Achmad Cassiem infiltreerde PAGAD met zijn Qibla en nam feitelijk de macht over. In augustus 1996 gaf hij zijn visitekaartje af: gangster en drugsdealer Rashaad Staggie werd in het openbaar door leden van PAGAD gelyncht. Sindsdien vechten PAGAD en drugsbendes een nog altijd onbesliste oorlog uit op de Kaapse Vlakten, waarbij de politie machteloos toekijkt.

Intussen bouwde Cassiem gestaag verder aan zijn imperium, dat inmiddels naast Qibla, IUC en PAGAD een radiostation omvat. Niet alleen 'ongelovigen' moeten het ontgelden, in eigen islamitische kring worden gematigde stemmen hardhandig gesmoord. “Elke afwijking van hun interpretatie van de islam is ketterij, zeggen ze. Iedereen die het niet eens is met PAGAD, is een hypocriet en wordt het doel van militante terreur”, aldus Damian Daniels van de krant Mail & Guardian. Hij omschrijft PAGAD als volgt: “De leiders zijn perverse, maar intelligente individuen. Ze beschikken over een harde kern van ruwe aanhangers, die maar een paar chromosomen verschillen met tuinmeubelen. De meesten worden gedreven door een blinde haat en hebben geen idee van de subtiliteiten van een religieus discours.” Volgens Daniels, een kenner van PAGAD, streeft Cassiem naar “anarchie in de West-Kaap”, waaruit zijn 'moslimstaat' geboren zou moeten worden. Anti-Amerikanisme is een van de vehikels waarvan Cassiem zich bedient.

Achmad Cassiem zelf, die zelden in het openbaar verschijnt, liet zich het afgelopen weekeinde interviewen door de Zuid-Afrikaanse televisie over de bomaanslag van vorige week in Kaapstad. Hij noemde het “ironisch” dat moslims van terrorisme worden beschuldigd. “Terrorisme is de officiële politiek van Amerika.” Hij weigerde de aanslag in Kaapstad te veroordelen en zei dat zich in Afrika een proces van destabilisering afspeelt als gevolg van een 'Amerikaans-zionistisch' komplot.

Afgelopen zaterdag hielden gematigde moslimleiders met politici en het stadsbestuur een bijeenkomst tegen het terrorisme. “Niemand is meer veilig in de schaduw van de berg”, zei Ebraheem Rasool, de provinciale leider van het ANC. Landelijk minister van Justitie Dullah Omar, zelf een moslim en nog onlangs bedreigd door PAGAD, kondigde aan dat er harde maatregelen op komst zijn.

    • Lolke van der Heide