Ongeregeldheden in Indonesië blijven aanhouden

JAKARTA, 31 AUG. Indonesische troepen dreigden vanochtend rubberkogels te zullen afvuren op honderden plunderaars die voor de vierde achtereenvolgende dag huizen aanvielen van etnische Chinezen in de Midden-Javaanse kustplaats Cilacap.

Bij rellen in Mataram, een kustplaats op het eiland Lombok, raakten vandaag tientallen mensen gewond, onder wie drie agenten. Het geweld barstte uit tijdens protesten van de lokale bevolking tegen de inauguratie van een nieuwe gouverneur. In diverse andere plaatsen op Java en Sumatra was het de afgelopen week ook onrustig.

Een militaire woordvoerder in Cilacap verklaarde vanochtend dat het geweld daar afneemt maar dat het plunderen doorgaat. “In principe is de situatie aan het verbeteren, er is geen geweld vandaag. Maar honderden werklozen gaan door het met plunderen van de huizen van Chinese vissers,” aldus kolonel M. Noer Muis. “We gaan optreden tegen de rovers met rubberkogels indien noodzakelijk.” Volgens sommige kranten is de meerderheid van de Chinese vissers afgelopen weekeinde naar Jakarta gevlucht. Vrijdag en zaterdag kwam het tot gewelddadige uitbarstingen in Cilacap waarbij honderden mensen vissersboten, opslagplaatsen en auto's in brand staken. Ook werden netten gestolen en huizen en openbare gebouwen aangevallen.

Volgens de autoriteiten was de uitbarsting het gevolg van geruchten over de komst van 150 grote vissersboten uit Sumatra waardoor woede opwelde onder lokale vissers die dat beschouwen als een bedreiging voor hun inkomen. De meeste grote vissersboten in het gebied zijn al in bezit van Chinese vissers afkomstig uit Bagansiapi-api, een havenstad in de provincie Riau op Sumatra.

Volgens lokale kranten kwam het afgelopen zaterdag ook in Situbondo op Oost-Java tot plunderingen van rijstpellerijen en kleine winkels. Afgelopen woensdag en donderdag gebeurde hetzelfde in het niet ver van Sitobondo afgelegen Bondowoso.

Demonstranten op Lombok zeiden vandaag dat de nieuwe gouverneur, de uit Jakarta afkomstige Harun Al-Rashid, is gekozen op grond van verkiezingsfraude. Verontwaardiging daarover leidde vorige week donderdag al tot rellen in Mataram. Zaterdag gingen daar vervolgens duizenden mensen op plundertocht, gericht tegen winkels en overheidsgebouwen. De politie arresteerde 27 mensen. Tientallen demonstranten moesten worden opgenomen in het ziekenhuis wegens verwondingen die zij opliepen toen de politie de menigte trachtte te verspreiden met de wapenstok.

Zaterdagnacht vuurde de politie in een wijk in Zuid-Jakarta waarschuwingsschoten af om menigten uiteen te drijven die met elkaar in gevecht waren. Daarbij werden huizen aangevallen en kiosken geplunderd. Volgens The Jakarta Post waren de betrokkenen gewapend met luchtbuksen, stenen en kruisbogen.

De voortgaande economische crisis in Indonesië heeft geleid tot forse prijsstijgingen van de eerste levensbehoeften. Mede door het falen van het distributienetwerk is de prijs voor een kilo rijst in sommige delen van Java de afgelopen twee weken verdubbeld, waardoor de toestand op vele plaatsen gespannen is. Oud-minister van Financiën Mar'ie Muhammad verklaarde afgelopen vrijdag tegenover deze krant dat hij ervoor vreesde dat het geweld van het Javaanse platteland zou kunnen overslaan naar de hoofdstad: “Ik keur deze plunderingen niet goed, maar we moeten hulp bieden anders slaat het geweld over naar gebieden in Jakarta”,aldus Muhammad.