Newcastle speelt nog geen 'sexy voetbal' met manager Gullit

ROTTERDAM, 31 AUG. Hij zou de hele wedstrijd vanaf de tribune bekijken en de leiding aan assistent Terry McDermott overlaten. Maar toen Newcastle United met 4-1 achterkwam tegen Liverpool, daalde de nieuwe manager Ruud Gullit de trappen af. “Ik kon het niet laten”, legde de Nederlander na afloop uit. “Ik zag dingen gebeuren waarvan ik dacht: dit is onmogelijk.”

Gullit sprak in de rust de ploeg toe en de schade bleef in de tweede helft beperkt tot 4-1. “Er moest wat gebeuren. Ik ben blij dat dat na rust aardig lukte. We speelden in elk geval op de helft van de tegenstander.” Hij had de selectie vorige week nog niet getraind, alleen kennis gemaakt met de spelers. Deze week begint Gullit met zijn echte werk op St. James' Park.

Gullit had zich vorige week bij zijn aanstelling in Newcastle al ingedekt. Hij waarschuwde dat er niet te snel grote prestaties moeten worden verwacht. Hij beschouwde het als een groot nadeel dat hij de voorbereiding niet heeft meegemaakt. Wel beloofde Gullit “sexy voetbal”. Gisteren hingen er op de tribune al spandoeken met teksten als We love sexy football. De aanhangers raakten echter zwaar teleurgesteld. Liverpool overklaste in de eerste helft de zwakke thuisploeg volledig. Michael Owen, het Engelse wonderkind, maakte een hattrick.

Onder leiding van de stugge Schot Kenny Dalglish, die vorige week na achttien maanden werd ontslagen, was het ambitieuze Newcastle United een onaantrekkelijke spelende ploeg geworden. De fans in het grauwe noorden hebben hun hoop gevestigd op de flamboyante Gullit, die vorig seizoen bij Chelsea op straat werd gezet toen het bestuur vond dat hij te hoge financiële eisen had. Met zijn nieuwe club was Gullit er zo uit. “Ik hoefde niet te onderhandelen. Ik was tevreden met het aanbod.”

De 35-jarige Gullit tekende voor twee jaar. Hij mag in de komende weken zijn eigen assistent aanstellen. In de plaatselijke kranten werden de namen van zijn voormalige ploeggenoten Marco van Basten en Frank Rijkaard genoemd, maar die geruchten bestempelde de manager als “onzin”. Ook zou Gullit 20 miljoen pond aan nieuwe spelers mogen uitgeven. Newcastle heeft momenteel al 43 voetballers onder contract staan.

Na de nederlaag tegen Liverpool staat Newcastle op de zeventiende plaats in de Premier League. “Er is veel werk te verrichten”, weet Gullit. “Het is niet mijn doel om een held te worden. Het belangrijkste voor mij is dat de fans, de spelers en het bestuur straks weer kunnen lachen.”