Neeskens, Rijkaard opvolgers Hiddink

ZEIST, 31 AUG. Johan Neeskens en Frank Rijkaard volgen in een tweemanschap Guus Hiddink op als bondscoach van het Nederlands voetbalelftal. Zij zullen Oranje ook begeleiden op het Europees kampioenschap in 2000, dat in Nederland en België wordt georganiseerd. Beide ex-Ajacieden waren assistenten van Hiddink op het wereldkampioenschap in Frankrijk. Zij kwamen voor het bondscoachschap in aanmerking nadat Johan Cruijff, Wim Jansen, Louis van Gaal en Co Adriaanse niet beschikbaar bleken.

Neeskens en Rijkaard voltooiden eind vorig seizoen pas de versnelde cursus coach betaald voetbal. De gedreven ex-voetballer Neeskens (47), die onder meer speler was van RCH, Ajax, FC Barcelona, New York Cosmos en FC Groningen, keerde in 1996 na een afwezigheid van vijftien jaar terug bij Oranje. De 49-voudige international speelde twee keer een WK-finale. Hij werd de eerste assistent van de inmiddels naar Real Madrid vertrokken bondscoach Guus Hiddink. Neeskens won als speler van Ajax ondermeer drie keer de Europa Cup en een keer de wereldbeker. Als hoofdtrainer heeft hij een bescheiden staat van dienst: de Zwitserse clubs FC Baar, FC Zug en de Duitse club FC Singer '04.

Rijkaard (35) speelde 73 interlands. Met Oranje werd hij in 1988 Europees kampioen. Hij beëindigde in 1995 bij Ajax zijn actieve loopbaan. Andere profclubs waarvoor hij speelde, waren Real Zaragoza en AC Milan. Hij won onder meer drie keer de Europa Cup voor landskampioenen. Rijkaard werd door Hiddink begin dit jaar als laatste toegevoegd aan de technische staf voor het WK.