Nederlaag tegen Heerenveen; Bij PSV weet de een niet wat de ander doet

ROTTERDAM, 31 AUG. PSV staat na twee competitieronden al vijf punten achter op Ajax en Feyenoord. De Eindhovense ploeg was in zijn eerste thuiswedstrijd van deze competitie een onsamenhangend geheel en verloor verdiend van Heerenveen (1-2). “PSV werkt hard, maar het idee van voetballen is er nog niet”, zei de winnende trainer Foppe de Haan. “De een doet iets zonder dat de ander het weet.”

“Er zit bij ons geen idee achter”, beaamde PSV-spits Ruud van Nistelrooy. Hij speelde zaterdagavond tegen zijn oude club en zei na afloop dat hij jaloers was op de manier waarop zijn opvolger Dennis de Nooijer had kunnen spelen. De Zeeuw werd steeds goed aangespeeld en kreeg veel hulp van zijn veel bewegende ploeggenoten. “We hadden nog wel twee, drie keer meer moeten scoren”, aldus De Nooijer.

Hij zorgde in de eerste helft voor 1-0, nadat de Portugees Xavier zich makkelijk had laten uitspelen. Een van de vele andere nieuwe buitenlanders bij PSV, de Braziliaan Jorginho, blunderde na rust door de bal vlak voor eigen doel te verspelen. Het gaf Samardzic de gelegenheid voor 0-2 te zorgen. De gepasseerde keeper Ronald Waterreus stoof op Jorginho af en wees hem er met een strenge vinger op dat hij de bal in vak BB had moeten knallen. De vraag is of de verdediger hem begreep.

Het gebrek aan communicatie lijkt het grootste probleem voor het huidige PSV. “Ik hoop dat dat het is”, zei Waterreus. “Maar ik ben bang dat het ook om een gebrek aan kwaliteit gaat.” Trainer Bobby Robson, die in zijn dertigjarige loopbaan wel wat gewend is, was minder somber. “We moeten niet in paniek raken”, sprak de Engelsman vaderlijk. “Er is nog heel veel werk te doen, maar we gaan echt nog wel plezier beleven aan PSV.”

Veel tijd heeft Sir Bobby echter niet in Eindhoven. Bij elke misstap zal PSV verder achterop raken. Robson zei minstens vier spelers uit zijn favoriete opstelling te missen. Dat zijn, niet zo vreemd, voornamelijk verdedigers. Nikiforov, Faber en Oyen moeten de ploeg achterin meer stabiliteit gaan geven. Want Marcos, die na het duel tegen Maribor werd gepasseerd, Xavier en Jorginho tonen zich vooralsnog grote paniekzaaiers.

Ernest Faber, centrale verdediger én Nederlander, maakt deze week in ieder geval zijn rentree in het tweede elftal. Hij hoopt voor de eerste wedstrijd van de Champions League, op 16 september tegen HJK Helsinki, helemaal terug te zijn. Dat is nog te vroeg voor Luc Nilis die zich ook nog in de ziekenboeg bevindt. De Belgische aanvaller richt zich op eind september.

Van Nistelrooy smaakte zaterdag in de slotfase het genoegen om tegen zijn oude club te scoren. Hij kon er niet blij mee zijn omdat PSV verloor. De aanvaller herinnerde zich dat het vorig seizoen bij Heerenveen in het begin ook niet meteen soepel had gelopen. “Maar het verschil is dat je bij PSV móét presteren”, wist hij.