Na moord door agenten; Palestijns gezag voltrekt doodvonnissen

TEL AVIV, 31 AUG. Het Palestijnse Gezag heeft gisteren in Gaza de eerste doodvonnissen voltrokken. De Palestijnse leider Yasser Arafat keurde de uitvoering van de vonnissen goed die een Palestijnse militaire rechtbank zaterdag had uitgesproken over twee Palestijnse politieagenten.

De politiemannen hadden vorige week twee leden van Arafats Fatah-beweging wegens een familievete tijdens een huwelijk vermoord.

De executie werd volgens een officiële Palestijnse verklaring gistermiddag om twee uur voltrokken in aanwezigheid van Palestijnse ministers, leden van het Palestijnse parlement en van Fatah. Ook familieleden van de vermoorde Palestijnse politieagenten waren aanwezig.

Met zakken op hun hoofd en vastgebonden aan houten palen werden de twee agenten door een excecutiepeleton doodgeschoten. Twee Palestijnse politieofficieren vuurden volgens ooggetuigen na het schieten van zeer nabij met hun pistolen op de hoofden van beide Palestijnen.

Israelische en Palestijnse organisaties voor de mensenrechten hebben gisteren de executies in Gaza als grove schendingen van de mensenrechten veroordeeld. Bassam Eid van de Palestijnse mensenrechtenorganisatie zei dat “Arafat niet het recht over heeft het leven van welke Palestijn dan ook te beschikken”. Scherpe kritiek leverde hij op het snelle Palestijnse militaire standgerecht dat verdachten het recht ontzegt zich door advocaten te laten bijstaan.

Palestijnse ministers die de executie bijwoonden zeiden dat Yasser Arafat daarmee aan de 40.000 man sterke Palestijnse politiemacht een krachtig teken heeft gegeven geen misbruik van macht door de politie tegen Palestijnse burgers te zullen tolereren. Volgens Palestijnse bronnen komt het steeds veelvuldiger voor dat Palestijnse agenten burgers afpersen.

“Arafat zal niet dulden dat iemand het recht in eigen handen neemt”, zei een naaste raadgever van de Palestijnse leider.

Palestijnse rechtbanken hebben reeds 23 doodvonnissen uitgesproken. Arafat zag er echter tot zaterdag van af deze vonnissen te voltrekken. Zij werden in levenslange gevangenisstraffen omgezet.

Israel is ontstemd over de opmerking van een Palestijnse minister, Zyad Abu Zyad, die gisteren zei dat het Palestijnse Gezag nooit Palestijnen die joden hebben gedood zal terechtstellen omdat zij als vrijheidsstrijders worden beschouwd.

Israelische commentatoren zijn vandaag van oordeel dat Arafat hard is opgetreden om zijn gezag aan de Palestijnen op te leggen en de discipline in de Palestijnse politiemacht te herstellen.