Meer vertraging vliegverkeer

BRUSSEL, 31 AUG. De vertragingen in het vliegverkeer in Europa blijven toenemen. De eerste zes maanden van dit jaar liep meer dan 20 procent van de vluchten meer dan een kwartier vertraging op. Juni was met 29,1 procent het dieptepunt.

Volgens K.H. Neumeister, secretaris-generaal van de associatie van Europese luchtvaartmaatschappijen AEA, wordt 1998 een “zwart jaar”. De junicijfers zijn sinds 1989 niet zo slecht geweest.

Luchthavens en vluchtleidingscentra zijn verantwoordelijk voor de meeste vertragingen. Kapotte vliegtuigen en fouten in de organisatie van de luchtvaartmaatschappijen komen op de tweede plaats.

De AEA pleit al jaren voor een Europees systeem van luchtverkeerscontrole in plaats van de lappendeken van nationale vluchtleidingscentra. Neumeister neemt er geen genoegen mee dat het percentage vertragingen gemiddeld niet is opgelopen, terwijl het vliegverkeer sinds 1990 met 40 procent is gestegen. “We zijn weer terug bij 1989. Toen werd de politiek gewaarschuwd en trad er verbetering op. Nu zijn we weer terug bij af.” (ANP)