MACEO PARKER

Maceo Parker: Funkoverload (ESC 03657). Distr. VIA.

Altsaxofonist Maceo Parker behoort net als zijn grote fan Candy Dulfer tot het huisraad van het Haagse North Sea Festival. Daar kleeft helemaal niets geheimzinnigs aan; hij leerde het funkvak in de band van James Brown en weet daardoor hoe hij een publiek moet pakken. En ook dat een beetje saxofoon wel aardig is, maar dat je niet moet overdrijven. Die andere Parker op altsaxofoon, die met die vreemde voornaam 'Bird', ging niet voor niets zo vroeg dood.

Dus wordt er op Funkoverload veel (praat)gezongen. Door Maceo zelf in Tell me something good van Stevie Wonder en Inner City Blues van Marvin Gaye, en door ene Corey Parker in drie andere stukken, waaronder Let's get it on, ook al van Gaye.

Voor Maceo's trouwe fans is deze nieuwe cd een welkome bijprater - zijn vorige dateert van vier jaar geleden - en voor nieuwelingen een mooie introductie. Funkoverload is namelijk geen vaag studio-bedenksel maar het visitekaartje van een keihard werkende band. Met daarin trombonist Fred Wesley, hammondorganist Will Boulware en drummer Jamal Thomas; musici die al jaren uit ervaring weten dat op movin' altijd groovin' volgt.

    • Frans van Leeuwen