Koers brouwer fors hoger; Grolsch wijst overnamebod Interbrew af

ROTTERDAM, 31 AUG. Bierbrouwer Grolsch heeft een overnamebod van het Belgische Interbrew afgewezen. De plannen van Interbrew en van Grolsch voor de toekomst van de brouwer in Enschede lopen volgens Grolsch “onoverbrugbaar” uiteen. Dat heeft Grolsch vanochtend laten weten.

Als Interbrew de overname toch wil doorzetten zal Grolsch die poging als “vijandig” beschouwen. Grolsch heeft een beschermingsconstructie die vijandige overnames vrijwel onmogelijk maakt. De koers van het aandeel Grolsch is vanochtend in reactie op de overnamegeruchten na de opening van de beurs met 15 procent gestegen tot 53,50 gulden.

Interbrew, de vijfde bierbrouwer ter wereld met een omzet van ruim 5 miljard gulden, heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk in het openbaar gezegd graag met Grolsch (omzet bijna 600 miljoen gulden) te willen samenwerken. Vorige maand heeft Interbrew aan Grolsch laten weten een overnamebod uit te willen brengen van naar verluidt 70 gulden per aandeel, mits de raad van commissarissen en de raad van bestuur van Grolsch met de overname in zouden stemmen.

Vanochtend bleek dat Interbrew na een overname de bouwplannen van Grolsch voor een nieuwe brouwerij bij Enschede zou schrappen, terwijl de kleinere brouwerij in Groenlo wel dicht zou moeten. De plannen van Interbrew zouden volgens Grolsch een “aanzienlijke teruggang” in de werkgelegenheid betekenen. Daarom is de overname door Interbrew volgens Grolsch niet in het belang van de onderneming.

De belangrijkste aandeelhouder van Grolsch, de familie De Groen die 38 procent van het aandelenkapitaal beheert, heeft nog geen onderhandelingen gevoerd met Interbrew. F.J.S. de Groen, een van de oud-directieleden van Grolsch, las de geruchten dit weekeinde in de krant. “Nu wordt het echt serieus”, was zijn eerste reactie. Hij wil zich als grootaandeelhouder ook niet actief bemoeien met het beleid van de brouwer. “Ik hoop dat het bestuur en de commissarissen een wijze beslissing hebben genomen. Ik ben benieuwd naar hun argumenten. En als ik het er niet mee eens ben, zal ik het ze te zijner tijd laten weten.”

De Groen, die in België woont, erkent dat de verhoudingen in de bierwereld de laatste jaren zijn veranderd. “Er ontstaan een paar hele grote brouwerijen en daarnaast kleinere niche-spelers. Grolsch zit daar tussenin. Ik neem aan dat de bestuurders die externe factoren bij hun besluit hebben laten meewegen.”

Grolsch boekte vorig jaar 24,6 miljoen gulden nettowinst. Exclusief buitengewone lasten zou het resultaat 53,2 miljoen hebben bedragen. Een jaar eerder lag de nettowinst op 59,9 miljoen gulden.

Interbrew-voorzitter J. Thijs vanochtend: “Wij blijven proberen met Grolsch in gesprek te komen. Tot nu toe hebben ze alleen geluisterd. Ik vraag hen ook met mij te praten. Wij zullen niets vijandigs doen, maar ik denk dat de werkgelegenheid bij Grolsch op langere termijn gebaat is bij samenwerking met Interbrew.”