Kluivert nog niet in actie; Doelman Hesp redt Barça bij competitiestart

ROTTERDAM, 31 AUG. Zonder de nieuwe aanwinst Patrick Kluivert heeft Barcelona gisteravond een teleurstellende start gemaakt in de Spaanse voetbalcompetitie. Tegen het bescheiden Racing Santander kwam de ploeg van trainer Louis van Gaal niet verder dan 0-0. Doelman Ruud Hesp, één van de vier Nederlanders die gisteren bij Barcelona in actie kwam, eiste een hoofdrol voor zich op met enkele sublieme reddingen.

Kluivert vertrok gisteravond naar de Catalaanse hoofdstad, waar hij vandaag een medische keuring ondergaat. Mogelijk maakt hij woensdag zijn debuut voor de Spaanse landskampioen in een oefenduel tegen een amateurploeg. Trainer Van Gaal liet gisteren weten dat Kluivert de concurrentie zal moeten aangaan met de Braziliaan Sonny Andersson.

In het Sardinero Stadio van Santander drukte Barça de thuisploeg in de eerste helft in het defensief. Niettemin zorgde Santander een paar keer voor onrust in de verdediging van Barcelona. Vooral na rust werd doelman Hesp zwaar op de proef gesteld. Michael Reiziger en Phillip Cocu begonnen in de basis, aanvaller Boudewijn Zenden viel in de tweede helft in. Verdediger Nadal kreeg twee keer geel en moest voortijdig naar de kant.

Tenerife, de ploeg van de Nederlanders Roy Makaay en Ferdi Vierklau, verloor met 2-1 van Espanyol. Aanvaller Makaay speelde een goede wedstrijd, maar mist een aantal opgelegde kansen. In twaalf wedstrijden, Real Madrid komt vanavond pas in actie tegen Villarreal, werd slechts twaalf keer gescoord. De meeste doelpunten vielen bij het duel Sociedad-Oviedo, 3-3.