Kans neemt toe op behoud CNN op kabel Amsterdam

AMSTERDAM, 31 AUG. In de Amsterdamse gemeenteraad tekent zich een meerderheid af voor een tariefsverhoging van het kabelabonnement. Na VVD en D66 lijkt ook de PvdA-fractie onder voorwaarden in te stemmen met een iets duurder basispakket, zodat enkele commerciële zenders behouden kunnen blijven.

Als voorwaarde voor een verhoging van het tarief eist de PvdA-fractie inzage in de boekhouding van kabelexploitant A2000. PvdA-raadslid E. Sweet, verantwoordelijk voor lokale media: “Wij zeggen 'ja' tegen een verhoging van het tarief als uit de cijfers van A2000 blijkt dat het echt noodzakelijk is.” De PvdA is met vijftien zetels de grootste fractie in de gemeenteraad. Omdat GroenLinks en enkele kleine partijen tegen een verhoging van de prijs van het basispakket zijn, is de positie van de PvdA doorslaggevend. Woensdag debatteert de raad over de kwestie, die is ontstaan nadat de nieuwszender CNN van de Amsterdamse kabel dreigde te gaan verdwijnen.

Kabelexploitant A2000 geeft op dit moment een basispakket van 26 zenders door voor een bedrag van bijna 17 gulden per maand. Bij de verkoop van het kabelnet in 1995 is overeengekomen dat de kabelaar deze prijs tien jaar lang niet mag verhogen. A2000 zegt daarom genoodzaakt te zijn geld te vragen van de commerciële omroepen. Deze vinden het tarief van A2000 (725.000 gulden per jaar) onacceptabel. Hierdoor verdwenen eerder Eurosport, Discovery en MTV van de kabel en dreigde vorige week CNN direct op zwart te gaan. Uiteindelijk besloten de kabelaar en de nieuwszender het debat in de gemeenteraad af te wachten.

Volgens Sweet heeft A2000 tot nu toe geweigerd inzage te geven in de boekhouding. Op welke termijn de gemeente een onderzoek zal instellen naar de financiën van A2000, en door wie dit onderzoek zal worden uitgevoerd, kan zij nog niet zeggen. “Dat zullen we in de gemeenteraad bespreken.” Of een dergelijk onderzoek en een eventuele tariefsverhoging ervoor zal zorgen dat CNN op de kabel te zien zal blijven, weet Sweet niet.

Ook PvdA-Kamerlid M. van Zuijlen vindt het bespreekbaar dat Amsterdamse burgers meer gaan betalen voor het basispakket. “Als dat het probleem tussen de zenders en kabelexploitant A2000 oplost, ben ik er niet tegen de tarieven in Amsterdam te verhogen tot het landelijk gemiddelde”, aldus Van Zuijlen in de uitgave 'Vlugschrift' van de PvdA. “We zitten nu heel duidelijk in een overgangssituatie. In de toekomst moet iedereen individueel kunnen kiezen”.