Kaapse bom was lokaal maakwerk

KAAPSTAD, 31 AUG. Zuid-Afrikaanse en Amerikaanse forensische onderzoekers zijn tot de slotsom gekomen dat de pijpbom die vorige week dinsdag het restaurant Planet Hollywood in Kaapstad verwoestte van lokale makelij was. Verder houdt men rekening met de mogelijkheid dat anti-Amerikanisme een alibi was voor een onderlinge afrekening of wraakactie in kringen van drugsbaronnen en islamitische fanatici.

Volgens bronnen bij de politie concludeerden twee FBI-onderzoekers in samenwerking met hun Zuid-Afrikaanse collega's dat het soort explosief dat bij de aanslag werd gebruikt, een pijpbom, identiek is aan projectielen die sedert enige maanden worden ingezet door terreurgroepen in Kaapstad en omgeving, waar een aanhoudende oorlog woedt tussen drugsbendes en moslimgroepen en tussen drugsbaronnen onderling.

Muain Achmat, de leider van de organisatie die in verband is gebracht met de aanslag, Moslems Against Global Oppression (MAGO), gaf het afgelopen weekeinde toe dat hij ruim een week geleden een vergadering had belegd met andere moslimorganisatie en met de parlementaire partij PAC. Daar is gesproken over de noodzaak van een “actieve opstelling ten opzichte van Amerikaanse agressie tegen de islam”. MAGO organiseerde een demonstratie, die zaterdag werd gehouden. Maar politiebronnen leggen vooralsnog geen verband tussen de twee gebeurtenissen en spreken van een “coïncidentie”.

Hoewel de autoriteiten aanvankelijk zeiden de daders “binnen enkele dagen” te zullen oppakken en “duidelijke aanwijzingen” te hebben, is een doorbraak tot nu toe uitgebleven. Vrijdag moest men een verdachte, de zakenman Walied Sulieman, laten gaan bij gebrek aan bewijs.

Sulieman, een lid van de moslimorganisatie PAGAD, werd donderdag samen met twee vrouwen op het vliegveld van Kaapstad opgepakt. Alle drie kwamen na 24 uur weer vrij.

Sulieman heeft juridische stappen aangekondigd tegen enkele dagbladen en de staatstelevisie, omdat die zijn foto lieten zien. Sulieman zegt dat zijn goede naam is geschaad en zijn leven in gevaar is gebracht.