Interesse Interbrew drijft koers van Grolsch op

AMSTERDAM, 31 AUG. De koers van bierbrouwer Grolsch is vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs met 15 procent gestegen. Beleggers kochten de aandelen doordat het afgelopen weekeinde bekend werd dat het Belgische bierenconcern Interbrew de wens heeft uitgesproken om een bod op de stukken te doen. Interbrew zou volgens onbevestigde berichten zelfs 70 gulden per aandeel willen betalen. Grolsch maakte voor opening van de beurshandel bekend niet te willen ingaan op een bod. Desondanks steeg de koers van het Midkapfonds met zeven gulden naar 53,50 gulden.

De beurshandel is sceptisch over de verklaringen van beide bedrijven. “De familie Groen, de grootaandeelhouder, zou best bereid zijn te verkopen en dan gaat de rest wel mee,” meent een commissionair. “Ik denk dat ze de prijs gewoon nog een beetje willen opdrijven. Vroeg of laat wordt Grolsch overgenomen, al dan niet door Interbrew.”

De handel in aandelen van de hoofdfondsen verliep vanochtend rustig. Het Damrak liep in de pas met de overige Europese beurzen. De AEX-index, die als graadmeter van de beursstemming fungeert, daalde vanochtend met tien punten naar 1083,37 punten.

Van de hoofdfondsen had alleen TPG nieuws te melden. De winst van het post- en koeriersbedrijf bleek hoger dan voorspeld, wat door de beleggers werd gewaardeerd met een koersstijging van 1,40 op 45,10 gulden.

De financiële waarden noteerden vanochtend een licht verlies. Fortis daalde zeven dubbeltjes naar 123,50, en ING dat dividend had uitgekeerd verloor 1,30 op 115,70. ABN Amro daalde met veertig cent naar 44,80 en Aegon verloor 2,30 op 180,10.

Philips liet weten haar eerder bekendgemaakte bod op ATL Ultrasound te verlengen, omdat veel aandeelhouders tot het laatste moment zouden wachten hun stukken aan te bieden. Beleggers namen het nieuws vanochtend voor kennisgeving aan. De koers van het elektronicaconcern daalde met 1,70 naar 132,60 gulden.

De grootste verliezers waren vanochtend Bührmann en Vedior. Beide fondsen verloren 4,8 procent van hun slotkoersen van vrijdag. Bührmann daalde naar 45 gulden. Dit verlies was verklaarbaar omdat het concern dividend aan zijn aandeelhouders had uitgekeerd. Het aandeel is daardoor minder interessant geworden voor nieuwe beleggers. Het verlies van 2,90 van het aandeel Vedior dat daardoor 58,60 noteerde was opvallender. Rabo Securities adviseerde haar klanten vrijdag in een analistenrapport nog het aandeel te kopen.

TOKIO De Nikkei-index in Tokio, die vrijdag belandde op het laagste peil sinds 1986, sloot met een winst van 192,26 punten (1,4 procent) op 14.107,89 punten. Beleggers bleven nerveus, maar ze putten wel enige moed uit een duidelijke stijging van de koers van de yen tegenover de dollar. Positief was ook het nieuws dat er onderhandelingen lopen over een kapitaalversterking bij de aangeslagen Sakura Bank.