IMF verlaagt raming economische groei

JACKSON HOLE , 31 AUG. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) begint binnenkort aan een herziening van zijn ramingen voor de groei van de wereldeconomie. Hoewel voor dit jaar de economische vorderingen in de wereld al wel vastliggen, zal het fonds toch de raming voor het vierde kwartaal verlagen en wellicht die voor het derde kwartaal aanpassen.

Dit heeft Michael Mussa, topeconoom, gezegd op een grote bijeenkomst van bankiers en economen die was belegd door de centrale bank van Kansas City, een van de twaalf centrale banken van de Verenigde Staten. Volgens Mussa groeit de wereldeconomie dit jaar met iets meer dan 2 procent. Dat is 0,5 procent minder dan waarvan het IMF eerder uitging.

Het IMF ziet zich gedwongen zijn ramingen aan te passen door de crisis in Azië, de recessie in Japan, de grote problemen in Rusland en de moeilijkheden die zich kortgeleden in Latijns Amerika manifesteerden. Het duurt even voordat al deze ontwikkelingen merkbaar zijn in de wereldeconomie. Daarom zullen de ramingen voor 1999 sterker omlaaggaan dan voor 1998. Vermoedelijk verlaagt het IMF zijn raming voor volgend jaar van 3 procent tot 2 procent.

Vooral de economie van Japan, de op een na grootste ter wereld, weegt zwaar mee in de berekeningen van het IMF. Hoe langer de recessie daar duurt, hoe meer invloed daarvan uitgaat op de groeiramingen. De situatie in Latijns Amerika heeft directe gevolgen voor de VS. De Amerikaanse economie blijft in ieder geval in 1999 ook nog gezond, maar het groeitempo zal duidelijk lager zijn dan het IMF eerder aangaf, aldus Mussa.

Japan heeft voorgesteld spoedberaad van de zeven belangrijkste industrielanden (G7) te houden over de onrust die op de internationale effectenbeurzen is ontstaan door de crisis in Rusland. Dat heeft een woordvoerder van de Japanse regering vandaag meegedeeld. (KRF)