Doffe ellende in een akelig stille Kuip

ROTTERDAM, 31 AUG. Het zou zo leuk zijn als Feyenoord weer eens kampioen werd. Je hoort het steeds vaker zeggen. Nou eens niet Ajax met de eeuwige Litmanen, de onvermijdelijke Blind en met (of zonder) die nare De Boers. En ook niet PSV met al die onbekende grootheden. Gewoon weer Feyenoord, met de eindelijk draaiende doelpuntenmachine Cruz, de slome danser Kornejev, de ouderwetse dribbelaar Kalou, de Zeeuwse draver Van Vossen en al die leuke Nederlanders onder leiding van de bezielende coach Beenhakker.

Het zou inderdaad leuk zijn. Maar zo leuk is het nog lang niet. Gisteravond voegde Feyenoord door een 3-1 overwinning op MVV drie punten toe aan zijn totaal van drie. Maar leuk? Nee. Zo traag, zo voorzichtig, zo onbeholpen. Er was bijna niets waarover de toeschouwers tevreden konden zijn. De Kuip, vaak vergeleken met een bubbelbad vol geestrijk vocht, was gisteren slechts gevuld met lucht.

Ja, Cruz. Was hij er maar bij geweest. Er is maar één Cruz, riep Beenhakker tot vervelens toe. Zonder Cruz, die de eerste vier wedstrijden geschorst is, is het toch anders. Dan zet de coach na rijp beraad met zijn assistenten Kalou in de spits, omdat deze in een oefenwedstrijd tegen Nottingham Forest voldaan zou hebben. Kalou, door Beenhakker zelf ontdekt als rechterspits (een ouderwetse rechtsbuiten), moest door zijn snelheid de trage verdedigers van MVV voorbijlopen. Hij deed dat zo onwennig en dom dat je bijna medelijden met hem kreeg.

Op de reservebank zaten Kornejev en Van Vossen zich te verbijten. Twee spelers die Feyenoord meer schwung hadden kunnen geven, in plaats van Vos en Tomasson. Het moet gezegd dat de aanvallers niet de hoofdschuldigen waren van deze wanvertoning. Want wanneer de verdedigers en middenvelders niet in staat zijn de bal op een normale manier naar voren te krijgen, valt de aanvallers weinig te verwijten. Het was soms lachwekkend om te zien hoe Van Gobbel, Tininho, Van Gastel en Konterman pogingen ondernamen de bal de juiste richting te geven.

Het was stil in De Kuip, zo stil dat de nog geen dertig meegereisde MVV-supporters in hun kooi boven op de tribune meer geluid maakten dan de 23.000 Feyenoord-supporters. Als scheidsrechter Van Egmond een beslissing nam ten nadele van Feyenoord wilde de Rotterdamse aanhang zich wel roeren met een fluit- en boeconcert. Zoals toen hij tot driemaal toe Feyenoord weigerde een strafschop te geven. Slechts eenmaal leek hij een foutieve beslissing te nemen. Toen werd Kalou door doelman Van Duijnhoven wat al te wild onderuit gelopen.

En het leek allemaal zo voorspoedig te gaan. Al na negen minuten kreeg Vos het voor elkaar met een schwalbe aan de zijlijn de MVV'er Plum een gele kaart aan te smeren én een vrije trap te versieren. Van Gastel lepelde de bal vervolgens voor het doel waar Vos opsprong en met zijn kuif de bal zodanig beroerde dat hij in het doel rolde: 1-0. Er klonk zowaar gejuich van de tribunes. Kalou viel nog een keer, miste nog een keer, net als Tininho, maar toen was het weer doffe ellende.

MVV wist niet wat het overkwam. Was dit nou Feyenoord? Kort na rust mocht Landzaat zowaar MVV naar 1-1 schieten. Beenhakker sommeerde Kornejev en Van Vossen de plaats van Vos en Bosvelt in te nemen. Kornejev en Van Vossen zetten meteen aan voor een golf van individuele klasse. Met Kalou op de voor hem zo fijne plek op de vleugel. Heerlijk was de manier waarop Kornejev met een uitdagende actie de bal op de voet zette, draaide, kapte en vervolgens door de verdediging soleerde en 2-1 scoorde.

Voordat Feyenoord de overwinning veilig kon stellen moest het eerst nog toekijken hoe Emerson voor MVV de kans op de gelijkmaker verprutste. Van Vossen zorgde voor het tweede spektakelstuk. Met de bal aan de voet kreeg hij zo'n harde duw van een MVV'er dat hij niet meer te stoppen was met zijn solo. Oog voor vrijstaande medespelers had hij niet meer. De ene na de andere MVV'er werd omzeild. Het hek achter het doel van MVV werd al opengezwaaid om de ontketende Feyenoorder ongehinderd de Kuip uit te laten rennen. Vlak voor het doel zag Van Vossen kans zijn solo een beheerste wending te geven en schoof hij de bal in het doel: 3-1. Een plezierig doelpunt van een volksheld. Het deed bijna alle ellende van deze avond vergeten.

    • Guus van Holland