Britse politici verbaasd; Atelier Bacon in het geheim naar Dublin

LONDEN, 31 AUG. Het Londense atelier van de schilder Francis Bacon is in het geheim ontmanteld en overgebracht naar een museum in de Ierse hoofdstad Dublin, Bacons geboortestad.

Volgens Bacons erfgenaam, John Edwards, had de Tate Gallery in Londen, die verscheidene Bacon-retrospectieven heeft georganiseerd, geen belangstelling. De Tate Gallery ontkent dat en zegt er de afgelopen jaren juist op te hebben aangedrongen het atelier voor Groot-Brittannië te behouden. Politici en intellectuelen noemen de verhuizing “een groot verlies” en zeggen dat het ministerie van Cultuur de studio in de wijk South-Kensington had moeten aankopen. Het atelier waar Bacon (1909-1992) tussen 1961 en 1992 werkte, was volgens zijn biograaf Michael Peppiatt, “een van de magische plekken van de twintigste eeuw”. “Het is onmogelijk zijn werk los te zien van de studio”, aldus Peppiatt.

Het atelier was volgestouwd met boeken, spiegels, verf, en foto's, onder meer van naakte mannen, rauw vlees en medische operaties, die de inspiratie vormden voor Bacons omstreden werk. Zelf zei hij zijn atelier eveneens als kunstwerk te beschouwen. De ruimte, waarin sinds 1992 alles onaangeroerd was gebleven, is door zeven 'archeologen' van de Hugh Lane Municipal Gallery in Dublin minutieus beschreven, gefotografeerd en daarna laag voor laag uiteengenomen. De opbouw ervan in Dublin voor een permanente expositie zal maanden kosten. In Ierland werd de homoseksuele Bacon tijdens zijn leven voornamelijk verguisd.

Bacon, die op 83-jarige leeftijd in Madrid aan een hartaanval overleed, staat opnieuw in de belangstelling. Kortgeleden is in New York een aantal onbekende schilderijen van Bacon gevonden. Die worden daar dit najaar voor het eerst tentoongesteld. In Londen gaat komende maand een film over Francis Bacon in première, Love is the devil, met Derek Jacobi in de hoofdrol. In de film, die deels in het atelier speelt, wordt met behulp van vervormende spiegels het effect van Bacons 'exploderende naakten' gesuggereerd.