Beurs Hongkong keldert 7 pct na opschorten steun

AMSTERDAM, 31 AUG. De aandelenkoersen in Hongkong zijn vanmorgen scherp gedaald nadat de autoriteiten zijn gestopt met koerssteunoperaties. De Hang Seng-index ging met 7,08 procent naar beneden om te eindigen op 7275,04 punten. Daarmee zijn de aandelenkoersen goeddeels terug op het niveau waarop de Hongkongse Monetaire Autoriteit (HKMA), de plaatselijke versie van de centrale bank, twee weken geleden begon aandelen op de beurs op te kopen. Volgens onbevestigde berichten heeft ze in totaal 14 miljard dollar van haar reserves aan de prijssteun besteed.

De autoriteiten stelden vanmorgen andere maatregelen in de plaats van de prijssteun. Zo moeten handelaren in termijncontracten op aandelen of de Hongkong-dollar een groter bedrag (margin) aanhouden tegenover hun termijncontracten, hetgeen speculeren duurder maakt. Ook wordt de identiteit van beleggers die een positie van meer dan 250 contracten aanhouden onthuld. Eerder was dat 500 contracten.

China zegde vanmorgen toe de Hongkong-dollar, die via een vast systeem aan de Amerikaanse dollar is gekoppeld, desnoods met de eigen reserves van rond 140 miljard dollar te steunen. De Hongkong-dollar en de Chinese munt, de renminbi, zijn de enige munten in de regio die tot nu toe standhielden in de Azië-crisis.

De nieuwe Hongkongse maatregelen hielpen de druk op de Hongkong-dollar wat weg te nemen. Op de effectenbeurs overheerste echter wantrouwen in dit nieuwe blijk van overheidsinmenging in de financiële markten.

In de rest van Azië gaven de beurzen een gemengd beeld te zien na de grootscheepse turbulentie van vorige week. In Zuid-Korea stegen de koersen met 1,8 procent, in Japan ging de Nikkei-index met 1,4 procent omhoog en kwam met een slot van 14.107 punten weer boven de grens van veertienduizend terecht. Vorige week vrijdag bereikte de Nikkei zijn laagste stand in 12 jaar. Ook Jakarta sloot licht hoger, maar de beurzen van Maleisië en Thailand daalden met respectievelijk 3,4 procent en 2,0 procent. De Thaise index kwam daarmee op het laagste punt in 11 jaar terecht. De koersen op de beurs van Taiwan gingen met 2,8 procent naar beneden, en die in Singapore met 3,3 procent.

De Maleisische regering zei vanmorgen na afloop van een spoedberaad 'urgente' maatregelen te nemen om de economische recessie tegen te gaan. De koersdaling op de beurs bracht de index terug op het laagste peil sinds de Azië-crisis vorig jaar begon. Op de financiële markten werd gespeculeerd over een vorm van beperking van het vrije kapitaalverkeer die zou worden overwogen, waarbij de vrije inwisselbaarheid van de ringgit wordt beperkt. De regering gaf geen specificaties.

In Europa reageerden de beurzen mild op het 1,4 procent lagere slot van het Amerikaanse Dow Jones-gemiddelde op vrijdag, en op de sterk lagere koers van de dollar. Die daalde over het weekeinde met 3 cent naar iets boven de 2,00 gulden vandaag rond het middaguur, na eerder nog twee cent verder te zijn weggezakt.

In Frankfurt stond de DAX-index rond het middaguur op 1,2 procent verlies, en in Parijs daalde de CAC-index met 0,2 procent marginaal. Londen was gesloten wegens een vrije dag. In Hongarije stegen de beurskoersen vanmorgen met 7 procent nadat de druk op de nationale munt, de forint, afnam. Vorige week was de beursindex nog met in totaal 28 procent ingezakt.

De Poolse zloty kwam na een aanvankelijke stijging tegen het middaguur opnieuw onder druk. Ook in Tsjechië sloeg een aanvankelijk gunstige stemming tegen het middaguur om, waarbij de aandelenkoersen weer onder druk kwamen.