Belgen verbolgen over kritiek UEFA op organisatie EK

BRUSSEL, 31 AUG. In België is verontwaardigd gereageerd op de kritiek van de UEFA op de organisatie van het Europees kampioenschap in 2000. Dat toernooi heeft in Nederland en België plaats. De Europese voetbalunie heeft aanmerkingen op de geringe bereidheid tot een grootschalige politie-inzet en op het feit dat vooral België nog onvoldoende is gevorderd met de voorbereidingen. De stadions van Luik, Charleroi en Brugge, die voor Euro 2000 moeten worden gebruikt, zijn nog steeds niet gereed en voldoen evenmin aan de veiligheidseisen. Verder is een oefentoernooi, dat als testcase was gepland voor juni volgend jaar, afgelast.

De voorzitter van de Belgische voetbalbond, Michel D'Hooghe, zei zich weinig zorgen te maken. “Bij mijn weten heeft het EK in 2000 plaats en niet in 1998. Alle stadions zullen over twee jaar gebruiksklaar zijn.” Harry Been, het Nederlandse bestuurslid van Euro 2000: “Er is nog niet zoveel aan de hand. In Brugge is men een eind op weg, in Luik ook. Dat zullen we de UEFA donderdag in een onderhoud vertellen.” Maar het stadion in Charlerloi is een probleem. Alain Courtois, de Belgische directeur van Euro 2000, heeft al gedreigd een ander stadion aan te wijzen als de bouwvergunning niet snel zal rondkomen.

KNVB-voorzitter Jeu Sprengers en lid van het uitvoerend comité van de UEFA heeft echter een brief ontvangen van minister-president Wim Kok, waarin deze de hoop uitspreekt dat het EK een succes zal worden. Nederland zal er alles aan doen het evenement te doen slagen. “Op naar het EK”, schrijft Kok aan Sprengers. “Het EK in beide landen is dus niet in gevaar en zal gewoon doorgaan”, zei Sprengers vanmorgen.

De kritiek van de UEFA op het afgelasten van het proeftoernooi weerlegde D'Hooghe met de opmerking: “Omdat er problemen zijn met de tv- en publiciteitsrechten komt er geen toernooi, maar wat dan nog? In alle steden organiseren we wél interlands.”

Begrip heeft D'Hooghe wel voor de zorg van de UEFA over de maatregelen die Nederland en België willen nemen om de veiligheid te waarborgen. Tijdens het WK voetbal, afgelopen zomer in Frankrijk, suggereerden de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Louis Tobback en Bram Peper, toen nog burgemeester van Rotterdam, het EK in te korten van drie tot twee weken om supportersgeweld tegen te gaan. Beiden zeiden ook dat zo min mogelijk politieagenten moeten en kunnen worden ingezet.

    • Birgit Donker