AEX eist bewijs van goede voorbereiding euro

AMSTERDAM, 31 AUG.Beursbedrijf Amsterdam Exchanges (AEX) eist van zijn aangesloten instellingen een officiële verklaring waaruit blijkt dat zij zich voldoende hebben voorbereid op de introductie van de euro. Als de marktpartijen niet voor december een door een accountant ondertekende euro-verklaring hebben overhandigd mogen zij vanaf 4 januari 1998 niet meer handelen op de Amsterdamse effectenbeurs. Vanaf die dag worden alle beurskoersen uitgedrukt in euro's.

Uit de gevraagde verklaring moet blijken dat de instellingen, zoals commissionairshuizen, effectenbanken en floor brokers, “euro-proof” zijn. AEX eist dat ze beschikken over een betrouwbaar computersysteem dat aansluit op het systeem van de beurs. Ook moeten de partijen kunnen aantonen dat ze over een goede interne testorganisatie beschikken die “degelijke” testprocedures heeft uitgevoerd.

“We kunnen niet riskeren dat op 4 januari het hele handelssysteem van de beurs plat gaat omdat een paar partijen hun zaakjes niet voor elkaar hebben”, aldus een woordvoerder van AEX.

De beurs eist de verklaring nadat op een test-weekeind in juni bleek dat de instellingen vaak traag zijn met de voorbereiding. Hoewel de automatiseringsafdelingen van de marktpartijen al lange tijd op de hoogte zijn van de technische voorwaarden voor een vlekkeloze overgang van guldens naar euro's deden er slechts circa 25 van de 300 instellingen mee aan de eurotest. In het tweede weekend van september volgen nieuwe eurotests.