Wall Street sluit weer met verlies af; Vooral banken slachtoffer

NEW YORK, 29 AUG. Twijfel overheerste gisteren op Wall Street. Beleggers stapten wel in maar zeker niet met overtuiging. De koersen schommelden hevig en de Dow-Jonesindex eindigde uiteindelijk toch weer in de min. Vooral banken hadden het zwaar te verduren.

Het verlies van de index bedroeg gisteren 114 punten of 1,4 procent, en de slotkoers bedroeg 8.051,68. Na de duikeling van 357 punten een dag eerder gaf dat de markt toch wat lucht. De Dow-Jonesindex begon dit jaar op 7.908 en haalde in juli nog het recordniveau van 9.335.

Analisten verschillen van mening over de richting die de aandelenmarkt uitgaat. Investeringsstrateeg Barton Biggs van Morgan Stanley herhaalde eerdere opmerkingen dat er een (negatief gestemde) bear market aankomt. Volgens Biggs zullen de aandelenkoersen langdurig stagneren. Abby Joseph Cohen van Goldman Sachs daarentegen, die veel ontzag geniet onder beleggers, zei dat de enorme aandelenverkoop van de laatste tijd “een overreactie was van beleggers waarvoor geen enkele grond was”. Volgens haar zijn de koersen 7 tot 10 proent ondergewaardeerd. Zij herhaalde haar eerdere schatting van 9.300 als slotkoers voor dit jaar.

De Nasdaq-beurs, die veel technologiefondsen telt, had het opnieuw zwaarder te verduren dan de New York Stock Exchange. De koersen daalden harder en de Nasdaq eindigde 46,73 punten, ofwel 2,8 procent, lager op 1.639,68. De Nasdaq verloor deze week 158 punten (8,7 procent) terwijl het verlies voor de Dow-Jonesindex 482 punten ofwel 5,7 procent was.

Beleggers bleven zeer onzeker over de risico's die grote banken lopen. Niet alleen doordat ze leningen hebben uitstaan in allerlei delen van de wereld maar ook omdat ze kunnen blootstaan aan financiële verplichtingen via financiële instrumenten, de zogeheten derivaten. Voor de tweede achtereenvolgende dag leden de bankfondsen J.P. Morgan, Citicorp en Chase dan ook zware verliezen.

De VS exporteert slechts voor 3,4 miljard dollar goederen naar Rusland en dat is maar 0,67 procent van de totale export. Dat is dan ook niet de reden dat beleggers bezorgd zijn. Er komt echter steeds meer negatief nieuws bekend over banken en beleggingsfondsen die in Rusland hebben geïnvesteerd. Het Quantum Fund heeft al 2 miljard dollar verloren, Republic National Bank reeds 110 miljoen. Citicorp zou 420 miljoen dollar uitstaan en J.P. Morgan voor 300 miljoen dollar. Volgens cijfers van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, hadden Amerikaanse banken aan het eind van het eerste kwartaal voor 6,8 miljard dollar verplichtingen in Rusland uitstaan.