Volleybal-fiasco

De Nederlandse volleybalmannen, wereld- en olympisch kampioen, verloren afgelopen week van Bulgarije en Tsjechië in de aanloop naar het EK van 1999. Verrassend of verontrustend?

Peter Blangé, oud-internationaal: “We moeten hopen dat het geen structureel probleem is. Ik weet hoe moeilijk het is om aan de top te blijven. Nederland bouwt momenteel aan een nieuw team. De oude garde neemt afscheid, daarom is het nu voor die jonge jongens aanpoten om een hoog niveau te bereiken. Deze ploeg is niet te vergelijken met die van vorig jaar. Henk-Jan Held is gestopt en ik ben op een minder nette manier uit de selectie gezet. Daardoor is het team er kwalitatief op achteruitgegaan. Eén ding staat vast: het EK mag je niet missen. Dat is de aanloop naar kwalificatie voor de Olympische Spelen in 2000. Als je de eerste kans om je te kwalificeren al mist, dan komt dat de voorbereiding niet ten goede. Het zou een blamage zien als de Europese kampioen zijn titel niet kan verdedigen.”

Jan Tilmans, directeur Top Volleybal Nederland: “Tuurlijk is het verrassend, maar de nederlagen baren ons absoluut geen zorgen. Ze mogen zeker geen wedstrijden verliezen van het Nederlandse publiek? Het Nederlands voetbalelftal verliest ook onbeduidende wedstrijden en toch weten ze zich altijd weer te plaatsen voor belangrijke toernooien. Ik ga er vanuit dat wij dat ook doen. Je hebt twee kanten aan de sport: winnen en verliezen. Dat laatste is nooit leuk, maar ook dat kan gebeuren. Of het een ramp is als we het EK mislopen? Ach, wat is een ramp. Wat er in China gebeurt, dat is een ramp.”

Joop Alberda, voormalig bondscoach: “Ik had niet verwacht dat het zo zou lopen. Verliezen van Bulgarije kan gebeuren, want Bulgarije hoort ook bij de top van de wereld. Als Nederland de rust bewaart, is er volgens mij niets aan de hand. We zijn de laatste jaren altijd verwend met vroege kwalificatie. Nu moet het voor de poorten van de hel vandaan worden gesleept. Dat is ook weer een goed leermoment. Ik zou niet weten waar het verlies tegen Tsjechië aan ligt, ik heb de wedstrijd niet gezien.”

Toon van der Burgt, technisch coördinator van TVN: “Verrassend is het wel, zorgelijk zeker niet. Deze selectie is sterk genoeg om een rol van betekenis te spelen in de top van de wereld. Nederland is vooral in toernooien heel goed. Met dit soort losse wedstrijden hebben we niet zoveel ervaring. Tegenstanders als Tsjechië en Bulgarije zijn er extra op gebrand de Olympische kampioen te verslaan. Bovendien wordt het kwaliteitsverschil tussen landen steeds kleiner. Vergelijk het met tennis. Sampras kan ook van de nummer 30 van de wereld verliezen. Maar excuses zijn niet op z'n plaats. Nederland moet zich gewoon plaatsen voor het EK en daar twijfel ik ook niet aan.”

Brecht Rodenburg, pas gestopt oud-international: “Als je kijkt naar de prestaties van vorig jaar, dan zijn deze nederlagen verrassend te noemen. De ploeg verschilt weinig met die van vorig jaar. Peter Blangé is het verschil. Ze hebben nu geen leider meer in het veld. Ik vind het absurd dat iemand met zo'n staat van dienst zomaar aan de kant wordt geschoven. Peter kan heel veel overbrengen aan jonge spelers en dan maken ze geen gebruik van hem. Dat is een grote fout, want ervaring is weggehaald terwijl het WK voor de deur staat. Als je het zo bekijkt, is het eigenlijk geen verrassing dat ze nu twee keer verliezen.”

Bas van de Goor, aanvoerder van de Nederlandse ploeg: “Gezien de hele afgelopen week en het feit dat we al veel langer met dit team spelen, denk ik dat de nederlagen tegen Tsjechië en Bulgarije incidenten waren. Wij behoren nog steeds tot de wereldtop. Het is alleen vreemd dat wij ons als Europees kampioen nog moeten kwalificeren voor het EK. De verliespartijen van afgelopen week hebben te maken met verschillende processen binnen de ploeg, maar het heeft geen zin om daar verder over uit te wijden. Blangé missen we ook wel een beetje, maar aan de andere kant hebben we al vaker bewezen dat we ook zonder hem toplanden kunnen verslaan.”

    • Johan Stobbe