Van Moorsel na acht jaar weer medaille; Zilver op achtervolging

ROTTERDAM, 29 AUG. Acht jaar na haar wereldtitel heeft wielrenster Leontien van Moorsel bij de wereldkampioenschappen op de baan weer een medaille gewonnen op het onderdeel achtervolging. Het werd zilver, na verlies in de finale tegen Lucy Tyler uit Australië. Wat onwennig klom Van Moorsel gisteravond in Bordeaux op het erepodium. “Ik ben dit helemaal verleerd. Het was een machtig gevoel om daar weer te staan”, zei ze verheugd.

De Brabantse noemde haar succes “mijn definitieve revanche”. Van Moorsel leverde de afgelopen jaren een venijnig gevecht met haar lichaam. Ze had zo hard getraind en zo weinig gegeten dat ze bijna was uitgeteerd. Noodgedwongen moest ze na haar tweede wereldtitel op de weg, in 1993, haar carrière beëindigen. Daarna kwam de kampioene korte tijd veertien kilo aan.

Het duurde lang, maar ze kreeg met behulp van haar familie de liefde voor het wielrennen terug. In 1995 zat Van Moorsel weer op de fiets, twee jaar later won ze haar eerste criterium. Meer zeges volgden, zoals het nationaal kampioenschap op de weg. “Maar hoe vaak heb ik niet moeten horen dat overwinningen in eigen land niet veel voorstellen. Nu kunnen ze echt niet meer om mij heen”, aldus de verheugde Van Moorsel. Ze had het soms zwaar te verduren. “Het is keihard om de mensen die om je hebben staan juichen, te horen lachen om je gewicht.”

Bondscoach Eric Geserick was verrast door de prestatie van Van Moorsel. “Ze is pas een maand echt op de baan bezig. Ze kan zich op veel gebieden nog heel veel verbeteren. Een gouden medaille bij de Olympische Spelen in Sydney is realistisch.” Bij de WK was Van Moorsel nog niet in staat in korte tijd twee ritten op topniveau af te werken. Ze won in de halve finale nog wel van de Duitse titelhoudster Judith Arndt, Tyler was daarna in de strijd om het goud te sterk. Van Moorsel: “Natuurlijk kwam ik hier onbevangen naar toe. Maar als je dan goed presteert, ga je jezelf toch druk opleggen.” Morgen doet ze in Bordeaux ook nog mee aan de puntenkoers. “Die kan ik ontspannen gaan rijden, want ik heb al zilver binnen.”

Van Moorsel hield met haar tweede plaats een Nederlandse traditie hoog op de achtervolging voor vrouwen. Het was de zestiende medaille in de WK-geschiedenis. Keetie Hage behaalde met het brons in 1968 het eerste succes voor Nederland. Andere Nederlandse wielrensters die medailles in deze discipline wonnen waren Anne Riemersma en Petra de Bruin.