Studiegids vernietigd wegens drugsreclame

MAASTRICHT, 29 AUG. De Universiteit Maastricht (UM) laat tienduizend nieuwe studentengidsen vernietigen omdat op de voorlaatste pagina een advertentie van een smartshop staat. Het College van Bestuur wil niet dat de universiteit wordt geassocieerd met drugsgebruik, zo liet bestuursvoorzitter dr. K. Dittrich gisteren weten.

De samenwerking tussen Maastricht, de Duitse universiteit in Aken en de Belgische universiteiten in Luik en Diepenbeek speelt volgens Dittrich een rol bij de beslissing. Een deel van de boekjes zou in handen kunnen komen van studenten van buitenlandse zusterinstellingen. Smartshops verkopen paddestoelen die een hallucinerend effect hebben.

Het Nederlandse drugsbeleid ligt toch al gevoelig in het buitenland, volgens de bestuursvoorzitter. “Wij vinden het niet nodig om nog eens wat olie op het vuur te gooien”, aldus Dittrich. De universiteit laat zo snel mogelijk nieuwe studentengidsen drukken. De kosten hiervan bedragen 15.000 gulden.

Nederlandse grenssteden zoals Maastricht krijgen al jaren bezoek van zogeheten drugstoeristen uit België, Frankrijk en Duitsland. In onder andere Venlo, Enschede en Heerlen, leidt dat tot grote overlast voor de bewoners. (ANP)