Selectie; Televisie; Zondag

DOCUMENTAIRES

Wunderbare Welt. Het eiland Montserrat is ontstaan door vulkanische krachten, maar het lijkt nu ook weer aan een vulkaan ten onder te gaan. De vulkaan Chances Peak is al drie jaar onrustig en houdt het leven van de bewoners in zijn greep. Duitsl.2, 19.30-20.15u.

Thuis. Hartje zomer in Amsterdam wordt een groot aantal bewoners geportretteerd in hun huiselijke omgeving. Een collage waarin observaties van klein geluk zich vermengen met uitspraken over vaste gewoonten en rituelen in huis. Het onopvallende verhaal van het alledaagse. Ned.3, 20.00-21.12u.

Horizon. Eerder uitgezonden documentaire over plaatselijke duikers en archeologen die zich haastten om voor de Kanaaleilanden een 16de-eeuws scheepswrak te bergen. Als het Engels zou zijn, zou het een van de zeldzaamste schepen zijn die ooit ontdekt zijn. De getijden vormden echter een probleem bij de levering van het bewijs. BBC2, 20.00-20.50u.

De keuze van Dekeyser. Hoe blijven kijkers aan de buis gekluisterd zitten als ze immuun geworden zijn voor alle ellende van oorlogen en honger? De Amerikaanse talkshows boden gelukkig uitkomst. Elke week is er wel weer een sensationelere ontboezeming. Maar er is een probleem, hoe blijft de kijker smullen, waar ligt de grens? Herh. Belg.2, 20.25-21.25u.

Omnibus. Fotografen, schilders en kappers hielpen het bijna mythische imago van Diana totstandkomen. BBC1, 23.00-23.50u.

AMUSEMENT

Waskracht! Compilatie van opmerkelijke uitzendingen uit het afgelopen seizoen met o.a. de Sintcentrale op zoek naar asielepieten, de eerste verschijning van Lady Di, een parodie op Willibrord Frequin en de negentigjarige debuterende dichteres Adriane Menschaart. Ned.3, 19.30-20.00u.

De toegift. Live registratie van een feestelijk concert dat Freek de Jonge en de Stips in Paradiso gaven op 6 december 1997. Dit vond plaats ter gelegenheid van de uitreiking van de Gouden Plaat aan hen voor het lied Leven na de dood. Ned.3, 22.38-23.30u.

MUZIEK

De finale. De Uitmarkt '98 wordt afgesloten met een concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Valery Gergjev met onder andere stukken uit Don Giovanni, Symfonia fantastique en Don Juan. Ned.1, 22.38-23.44u.

KUNST

In de buik van Berlage. Gesprekken en reportages over het komende culturele seizoen met o.a. Hans Croiset en Gijs Scholten van Aschat over hun liefde voor het klassieke toneel, de nieuwe theaterplannen van Vera Mann en Paul van Vliet en dirigent en componist Micha Hamel over klassieke muziek. Ned.1, 18.55-20.00u.

FILM

Almost an Angel (John Cornell, 1990, VS). Vermeende charme van Australiër Paul Hogan bepaalt toon van door hemzelf geschreven, pseudo-filosofische komedie over inbreker die zich als beschermengel gaat gedragen. Gastrol van Charlton Heston als God. Ook met Linda Kozlowski. SBS6, 13.00-14.35u., met reclame.

The Ballad of Cable Hogue (Sam Peckinpah, 1969, VS). Poëtische western, minder karakteristiek voor actie-fanaat Peckinpah. Versleten goudzoeker Jason Robards, beroofd achtergelaten in de woestijn, probeert zich een waardig einde te bereiden. Met Stella Stevens als bezorgde prostituee. Belg.1, 13.50-15.46u.

California Man (Les Mayfield, 1992, VS). Adolescentenklucht waarin sufkoppen en bullebakken op school strijden om de gunst van wandelende barbiepoppen. Twee brekebenen hebben een sterke troef in handen: een uit de tuin opgegraven, springlevende oermens. Duitsl.1, 15.35-17.00u., tweetalig.

The War Wagon (Burt Kennedy, 1967, VS). Actierijke western met komische onderstromen. John Wayne, Kirk Douglas en Indiaan Howard Keel overvallen zwaar beveiligd goudtransport van corrupte Bruce Cabot. BBC1, 16.30-18.10u.

Thuis (Jan Ketelaars & Paul van den Wildenberg, 1996, Nederland). Documentaire collage van de alledaagse huiselijke rituelen van uiteenlopende Amsterdammers. Ned.3, 20.00-21.12u.

The Rainbow Thief (Alejandro Jodorowsky, 1990, VS). Komische parabel over excentrieke prins en dito dief werd nooit in de bioscoop uitgebracht. Toch met Peter O'Toole, Omar Sharif, Christopher Lee. RTL5, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

The American President (Rob Reiner, 1995, VS). Mild-ironische kijk op Washingtonse politiek kenmerkt aardige romantic comedy waarin populaire president annex weduwnaar Michael Douglas verliefd wordt op lobbyiste voor de milieubeweging (Annette Bening). Met Martin Sheen als vaderlijke chef-staf van het Witte Huis en Michael J. Fox als hyperactieve adviseur. BBC1, 21.00-22.45u.

Split Second (Tony Maylam, 1992, VS/Engeland). In het Londen van de nabije toekomst gesitueerd rommelpotje. Door agent Rutger Hauwer gezochte moordenaar blijkt een Alien-achtig monster te zijn. Veronica, 21.05-22.40u., onderbroken door reclame.

Charms Zwischenfälle (Michael Kreihsl, 1996, Oostenrijk). Zie Film-vooraf. Ned.3, 23.30-0.56u.

Gaslight / Angel Street (Thorold Dickinson, 1939, Engeland). Niet met latere versie van George Curkor (met Ingrid Bergman) te verwarren verfilming van stuk van Patrick Hamliton over man die vrouw tot waanzin tracht te drijven. BBC2, 1.15-2.45u., zwart-wit.

The Kid (Charles Chaplin, 1921, VS). Eerste lange film van Chaplin behoort tot diens essentiële klassiekers. Zwerver ontfermt zich over weesjongen (Jackie Coogan). Maandag, BBC2, 7.50-8.45u., zwart-wit, zwijgend.

The Enchanted Cottage (John Cromwell, 1945, VS). Sentimenteel liefdessprookje in oorlogstijd. Eenvoudig meisje (Dorothy McGuire) en verminkte man (Robert Young) vinden het geluk bij elkaar in nederige stulp in Nieuw-Engeland. Maandag, BBC2, 8.45-10.15u., zwart-wit.

Lady Luck (Edward L. Marin, 1946, VS). Adequate tragikomedie waarin Babara Hale echtgenoot Robert Young van zijn gokverslaving probeert af te helpen. Maandag, BBC2, 10.15-11.50u., zwart-wit.

Escape to Witch Mountain (John Hough, 1975, VS). Fantasy uit de koker van Disney. Twee paranormaal begaafde weeskinderen worden op de hielen gezeten door doortrapte miljonair Ray Milland. Ook met Donald Pleasance. Maandag, BBC1, 15.10-16.45u.

Star Trek VI: The Undiscovered Country (Nicolas Meyer, 1991, VS). Zesde aflevering in succesvolle reeks science fiction-films rond bemanning van het vreedzame starship Enterprise. Maandag, BBC1, 16.45-18.25u.

En nagesynchroniseerd:

Carrington (Christopher Hampton, 1995, Engeland). Duitsl.1, 23.30-1.25u.; Mesmer (Roger Spottiswoode, 1994, Canada/Oostenrijk/Engeland/Duitsland). Duitsl.2, 23.30-1.10u.; First Degree (Jeff Woolnough, 1995, Canada). Duitsl.2, 1.15-2.45u.; The Bridge at Remagen (John Guillermin, 1968, VS). Duitsl.1, 2.20-4.15u.