Record omgooien domino verbeterd

LEEUWARDEN, 29 AUG. Het wereldrecord dominostenen omgooien is gisteravond in Leeuwarden verbeterd. Het nieuwe record - 1,4 miljoen stenen - kan worden bijgeschreven in het Guiness Book of Records. In het Expo Centrum Leeuwarden vielen weliswaar niet alle ongeveer twee miljoen geplaatste stenen om, maar een wereldrecord was het in elk geval wel. Het oude record uit 1988 stond op 1,3 miljoen stenen.

De spanning was gedurende het evenement te snijden, ook al werd die tijdens de tv-uitzendingen op SBS6 verschillende keren gebroken door reclameblokken. Sommige vrijwilligers aanschouwden de vallende stenen met tranen in hun ogen.

Met stalen zenuwen hebben de afgelopen twee maanden honderd dominobouwers op sokken aan het project gewerkt. In totaal is 78 kilometer aan stenen uitgezet, ruim 600.000 stenen meer dan bij de laatste wereldrecordpoging. De stenen zijn gevormd uit speciale mallen opdat ze volkomen egaal zouden zijn. Zelfs de stenen met een afwijkende kleur zijn stuk voor stuk met de hand geschilderd om oneffenheden te voorkomen.

Om te verhinderen dat tussentijds stenen zouden omvallen waren allerlei maatregelen genomen. Zo waren kieren en tochtgaten dichtgemaakt om het ongedierte buiten de deur te houden. Belangstellenden mochten alleen binnen komen door een luchtsluis, om geen valse wind over de stenen te laten waaien.

Het gehele schouwspel bestond uit 72 projecten. Daarin werden onderwerpen getoond als Nederland exportland, de elektronische snelweg en levende energie. Al vrij snel na het vallen van de eerste steen bleek 'de aorta' - de slagader van stenen die de deelprojecten voedde - onmisbaar. Sommige thema's 'vielen' niet, maar de aorta zorgde ervoor dat het vallen der stenen toch doorging.

De recordpoging, onder leiding van 'dominodeskundige' Robin Paul Wijers, werd niet alleen live uitgezonden in Nederland, maar ook in Duitsland. Verder krijgt het spel nog televisie-aandacht in België, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Hongarije en Slovenië. (ANP)