Radicale moslims in Zuid-Afrika dreigen

JOHANNESBURG, 29 AUG. De Zuid-Afrikaanse radicale moslimgroepering Pagad heeft met 'oorlog' gedreigd als de Zuid-Afrikaanse autoriteiten opnieuw leden van de beweging arresteren in verband met de bomaanslag, afgelopen dinsdag, op een Amerikaans restaurant in de stad.

Gisteren liet de politie, na hen 24 uur te hebben vastgehouden, drie leden van Pagad vrij omdat niet kon worden bewezen dat ze iets met de aanslag te maken hadden. Voor vandaag hebben Pagad en andere moslimgroepen in Kaapstad betogingen aangekondigd.

“De wereld en ons land moeten luisteren. Als de gemeenschap hierop [op de aanhoudingen] reageert, moeten ze niet bij ons komen. Dat wordt oorlog”, zo zei Abdoes Salaam, een woordvoerder van Pagad, een afkorting die staat voor People Against Gangsterism and Drugs. Donderdagavond hield de politie op de luchthaven van Kaapstad twee vrouwen en een man aan, leden van Pagad, op verdenking van betrokkenheid bij de bomaanslag van vier dagen eerder. Toen verwoestte een krachtig explosief een groot deel van het Planet Hollywood restaurant aan het Kaapse Waterfront. Daarbij kwam één persoon om het leven (aanvankelijk was melding gemaakt van twee doden) en raakten 27 mensen gewond.

De verantwoordelijkheid werd meteen telefonisch opgeëist door leden van Moslems Against Global Oppression, een extremistische splintergroep, die de aanslag zeiden te hebben gepleegd uit wraak voor de Amerikaanse bombardementen op doelen in Soedan en Afghanistan. Maar de politie in Kaapstad zocht de daders de afgelopen dagen in kringen van Pagad. De Zuid-Afrikaanse autoriteiten kregen bij hun werk steun van enkele leden van de FBI die ook in Kenia waren betrokken bij het onderzoek naar de bomaanslag die daar op 7 augustus aan 270 mensen het leven kostte. Behalve de arrestatie van donderdag zijn verscheidene Pagad-leden ondervraagd. Een woordvoerder van Pagad zegt dat ze daarbij zijn 'gemarteld', maar de politie heeft dit als 'absurd' van de hand gewezen.

Een van de aanwijzingen dat Pagad achter de actie zou zitten is het soort explosief dat werd gebruikt, een pijpbom. Eerder deze maand ontplofte een soortgelijke bom in een kantoor van Pagad. Naar wordt aangenomen ging het daarbij om een mislukte proef. Maar Pagad heeft alle betrokkenheid bij de aanslag ontkend en de actie als zodanig scherp veroordeeld. Gisteren hielden leden van de beweging een protestactie tegen de arrestaties bij het ministerie van Justitie. De minister, Dullah Omar, is zelf een praktizerend moslim, maar hij ging niet in op het verzoek van Pagad om een gesprek.

Moslims vormen een zeer kleine minderheid van rond één procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking. De meesten van hen wonen in en rondom Kaapstad. De moslimgemeenschap is zeer uitgesproken en telt tientallen grotere en kleinere fanatieke groepjes. Pagad is een vrij grote beweging die hardhandig optreedt tegen drugshandelaren en 'mensen die tegen de islam zijn'. De leden schrikken niet terug voor moord en doodslag. In 1996 staken ze in het openbaar een leider van de beruchte bende Hard Livings in brand.

    • Lolke van der Heide