PKK: eenzijdig bestand in Turkije

DIYARBAKIR, 29 AUG. De leider van de separatistische Koerdische organisatie PKK die al veertien jaar tegen Turkije strijdt, Abdullah Ocalan, heeft gisteren een eenzijdig bestand uitgeroepen in de strijd tegen Turkije.

Ocalan maakte het bestand bekend tijdens een vraaggesprek met Med-TV - een door de PKK gefinancierd televisiestation. Het bestand gaat volgens hem op 1 september in. Het moet naar Ocalans zeggen “een vreedzame regeling van de nationale Koerdische kwestie mogelijk maken” en tot een dialoog met de Turkse staat leiden. “Terreur en geweld zijn niet de beste methode in de menselijke betrekkingen”, aldus Ocalan. Hij zei dat de PKK-strijders alleen zullen reageren als ze worden aangevallen. Het bestand duurt volgens Ocalan tot april volgend jaar, als in Turkije parlementsverkiezingen worden gehouden. (AFP)