Piloten KLM-partner Northwest in staking

NEW YORK/AMSTERDAM, 29 AUG. De piloten van Northwest Airlines, de Amerikaanse partner van de KLM, zijn vanochtend in staking gegaan. De piloten van de vierde Amerikaanse luchtvaartmaatschappij legden om zes uur vanmorgen het werk neer.

De staking begon toen een ultimatum van de pilotenvakbond ALPA verstreek zonder dat een akkoord was bereikt. Het vliegverkeer in het midden van de VS is daarmee zwaar ontregeld omdat Northwest in Minneapolis, zijn thuisbasis, maar ook in Detroit en Memphis 80 procent van het vliegverkeer verzorgt. Northwest is ook een van de belangrijkste maatschappijen voor vliegverkeer tussen de VS en Azië.

Een KLM-woordvoerder zei vanochtend wel vertragingen, maar geen chaos op Schiphol te verwachten. Volgens hem vervallen vandaag negen Northwest-vluchten vanaf Schiphol - zeven naar Amerika, twee naar India. Daarbij zijn zo'n 2.500 passagiers betrokken. Zij worden nu door de KLM en andere maatschappijen naar hun bestemming gebracht.

De pilotenvakbond ALPA verwierp een laatste bod van het management enkele uren voor het verstrijken van het ultimatum. Bij Northwest werken ongeveer 6.200 piloten. Ze eisen meer loon, betere vakantieregeling en een optiepakket. De piloten houden vast aan hun eisen met het argument dat ze toen het Northwest enkele jaren geleden slecht ging voor een periode van 39 maanden 15 procent van hun salaris hebben ingeleverd.