Oppositie wint in Belize

BELIZE STAD, 29 AUG. De parlementsverkiezingen in de Midden-Amerikaanse staat Belize zijn gewonnen door de oppositionele Verenigde Volkspartij (PUP) van Said Musa. Musa, een advocaat van 54 jaar oud die in het verleden minister van Buitenlandse Zaken is geweest, is inmiddels als premier beëdigd.

De PUP won in 26 van de 29 kiesdistricten en heeft aldus in het nieuwe parlement een absolute meerderheid, die de partij in staat stelt zonder medewerking van de uit de macht verdreven Verenigde Democratische Partij (UDP) van Musa's voorganger als premier, Manuel Esquivel, de grondwet te veranderen. De PUP heeft de zittende macht verslagen met het verwijt de belastingen de laatste tijd excessief te hebben verhoogd en buitenlandse investeerders te hebben weggejaagd. De UDP had in het oude parlement zestien van de 29 zetels. (Reuters)