Nerveus Damrak lapt rookverbod aan laars

AMSTERDAM, 29 AUG.Een langgerekt “Ja” gevolgd door een melige lach. Niet bepaald de stemming die je verwacht op een beursvloer waar de koersen tik op tik krijgen. Reden voor de hilariteit: weer een handelaar die het rookverbod aan zijn laars lapt en een boete van 250 gulden aan zijn broek krijgt.

“Je gaat nu niet rustig op het balkon een sigaretje roken. In deze spannende tijden ga je niet weg. De boete, die wordt grif betaald, desnoods meerdere keren”, grijnst een handelaar van hoekmansbedrijf AOT.

“Gehaktdag, zonder bloed aan de muur”, typeert hij de dag van gisteren. 's Ochtends kelderden de koersen van de hoofdfondsen met bijna 5 procent in een reactie op de val van Wall Street de avond daarvoor. Later op de dag trekt het weer wat bij, maar de stemming onder de handelaren blijft nerveus. Onder de lokale fondsen vindt wel een slachting plaats.

De aanwezige tv's staan allemaal op de Amerikaanse zender CNBC. Die geeft actueel nieuws uit Amerika en als Wall Street om half vier opent, rolt het live-verslag de Amsterdamse vloer op. Op het computerscherm van de handelaar knippert het cijfertje dat Wall Street aangeeft, gestaag naar steeds hogere plussen. Daar hadden ze in de loop van de dag wel op gerekend op basis van de Standard en Poor Index die ook omhoog ging. Als de opmars van New York even hapert, zit iedereen meteen op scherp achter de schermen. “Hij stijgt al weer”, klinkt het een minuut later opgelucht. Maar voor hoelang?