Moeder van alle sporten uitgezwaaid

RIJSWIJK, 29 AUG. In lange rijen stonden mannen en vrouwen geduldig te wachten op het moment dat ze Erica Terpstra de hand konden drukken - of liever nog: dat ze haar konden omhelzen. Mensen uit de geledingen van de maatschappij die de scheidende staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport na aan het hart lagen, verdrongen zich gisteren in de kantine van het ministerie in Rijswijk om haar te bedanken voor haar eeuwiglijkende betrokkenheid en enthousiasme. Was het vreemd dat ze voor iedereen nog even tijd nam? Nee, want zo is ze.

De tijd was rijp voor een polonaise. Zoveel warmte straalde Terpstra op haar afscheidsreceptie nog uit. Zoals ze dat altijd had gedaan. En niet alleen ten behoeve van de sport. Want ze deed veel meer dan alleen sporters aanmoedigen en onder de politieke aandacht brengen. Gehandicapten en bejaarden genoten op z'n minst evenveel aandacht, zei Terpstra altijd.

Toch was ze vooral de moeder van alle sporten. Ze was er altijd om als eerste staatssecretaris de S van de sport de sociale en gezonde uitstraling te geven die sport tot voor haar komst moest ontberen.

Terpstra werd vanaf het begin met scepsis gevolgd toen ze zich met haar brede lach van tribune naar tribune begaf. Kon het niet wat minder met het toeteren van loftuitingen en het strooien van begrippen als 'fantastisch' en 'kanjer'. Sport in Nederland diende met enige relativering benaderd te worden, was de heersende opvatting. Sport is immers maar sport. Wat moet dat rare mens daar toch mee? Gewoon doen is gek genoeg, maar niet voor Terpstra.

Met een vlaggetje, een sjaal en een toeter trok ze als een supporter door de sportwereld. Sport is gezond, liet Terpstra voelen. Ze streed tegen onrecht en onsportiviteit, ze verfoeide hardop racisme, discriminatie en onmenselijke sporten als freefight. Haar door een stralende lach versterkte zuigkracht werkte inspirerend op de sport. Slechts vier jaar duurde de ambstermijn van VVD'er Terpstra. Het leek langer, zo intensief en turbulent was haar beleving. Nog trilt de sportwereld op haar fundamenten. Haar opvolgster, de PvdA'er Margo Vliegenthart, zal het nog lang voelen én zien. Want op de voorgevel van elk stadion staat met zwierige letters geschreven: Erica was here.