Levendaal Junior Award

Op dit moment zijn de wereldkampioenschappen bridge in Lille in volle gang. De uitslagen en spellen zullen tot u komen via de sportpagina's en, de komende weken, in deze rubriek. Tijdens het WK heeft de IBPA (International Bridge Press Association) de Levendaal Junior Award uitgereikt. Deze prijs wordt gegeven aan een juniorspeler voor het beste af- of tegenspel en is ter beschikking gesteld door Levendaal Automatisering uit Leiden. De Award is dit jaar gewonnen door Igor Grzejdziak. De Pool wist deze zomer tijdens het Europese Kampioenschap voor junioren op originele wijze een onmogelijke 4♡ thuis te brengen tijdens de wedstrijd tussen zijn land en Noorwegen. De hand werd gesignaleerd door de Noorse bridgejournalist Jon Sveindal.

Oost gever Noord Allen kw. ♠ A53 ♡ 9652 ♦ AH92 ♣ 107West Oost ♠ B2 ♠ V986 ♡ 107 ♡ B43 ♦ V85 ♦ B106 ♣ HB8632 ♣ AV4Zuid ♠ H1074 ♡ AHV8 ♦ 743 ♣ 95

In de gesloten kamer speelde de Noor Kristoffersen 4♡ vanuit zuid. West kwam uit met ♠B. De leider nam met het aas op tafel, trok de troeven en sneed ♠V eruit bij oost. Het contract werd zo betrekkelijk eenvoudig gemaakt. De verdediging liet nog een steekje vallen, waarna zelfs een overslag werd gehaald.

In de open kamer speelde Grzejdziak eveneens 4♡, maar vanuit noord. Oost startte met ♠8. Het lijkt niet mogelijk om het contract legaal te maken, maar Igor Grzejdziak zag kans om oost op het verkeerde been te zetten: de rest van slag 1 bestond namelijk uit de vier, de twee en de drie. Het viel oost nauwelijks kwalijk te nemen dat hij nu naar klaveren moest switchen om in die kleur twee slagen te maken en zo het contract down te spelen. Oost speelde schoppen door, voor de zeven, de boer en het aas. De leider trok de troeven en sneed vervolgens ♠V eruit. Op ♠H verdween een klaververliezer. De leider eindigde met tien welverdiende slagen, maar moest enigszins tot zijn teleurstelling constateren dat op de andere tafel zelfs elf slagen waren gemaakt.

Een van de partners van Levendaal is Onno Eskes. Dat de voormalige jeugdinternational Eskes zelf een aardig potje kan kaarten bewijst de hiernavolgende hand, afkomstig uit de laatste editie van het Carta Mundi Bridge Festival in Oostende.

Zuid gever Noord Allen kw. ♠ 4 ♡ 10543 ♦ VB5 ♣ H10732West Oost ♠ V8765 ♠ B92 ♡ 8 ♡ HB72 ♦ A82 ♦ 103 ♣ VB96 ♣ A854Zuid ♠ AH103 ♡ AV96 ♦ H9764 ♣ -

Het spel is afkomstig uit de halve finale carré's (viertallen) tussen het Belgische open team en team Eskes. In de gesloten kamer waren de Rotterdammers Van Prooijen-De Wijs er in geslaagd 4♡ down te spelen door met klaveren te starten en naderhand de kleur door te spelen. De leider werd daardoor troefkort.

Open speelde Onno Eskes als zuid eveneens 4♡. Hij kreeg een kleine schoppen uit voor boer en aas. Hij ging door met ruiten naar de boer en speelde troeftien voor, die hield. Eskes zag links met een onrustbarende acht bekennen, wat hem er op attendeerde dat de troeven wel eens 1-4 konden zitten. Hij ging daarom eerst verder met het ontwikkelen van de ruiten: ♦V was voor het aas van west.

Deze had nu een probleem. Zijn partner een ruitenaftroever geven, zou kunnen, maar betekende wel het einde van de verdediging. De leider kan daarna immers met een schoppenaftroever op tafel komen en de rest van het troefbezit van oost eruit snijden. Schoppen na zou in de vork zijn, dus deed west het beste wat hij kon doen door met ♣V te vervolgen. Eskes legde klein op tafel en gooide uit zijn hand een schoppenverliezer weg. Deze bijzondere loser-on-loser speelwijze verzekerde hem van het contract. De nagespeelde klaveren was voor tien, aas en een troefje in zuid. Eskes sloeg eerst ♦H, die oost niet aftroefde. Hij gooide een schoppen af. Het hielp hem niet, want de leider vervolgde met ♠H en schoppen getroefd op tafel. Oost troefde over maar moest direct of indirect (via klaveren) de hartensnit en het contract cadeau doen. Het spel won 13 imps.

    • Jan van Cleeff