Jones blijft snelste vrouw ter wereld

ROTTERDAM, 29 AUG. Nog vier atleten hebben na gisteravond in de Golden League kans op de hoofdprijs van één miljoen dollar. Marion Jones (100 meter), Bryan Bronson (400 meter horden), Hicham El Guerrouj (1.500 meter) en Haile Gebrselassie (3.000 meter) bleven ook in de vijfde wedstrijd van de cyclus, de Ivo van Damme Memorial in Brussel, ongeslagen. Als ze de resterende twee races - dinsdag in Berlijn en zaterdag in Moskou - eveneens winnen, mogen ze de jackpot verdelen.

De meeste aandacht ging in Brussel uit naar het sprintduel tussen Jones en de kersverse Europees kampioene Christine Arron. De 22-jarige Amerikaanse bleef makkelijk overeind: 10,80 om 10,95. “Ik heb mijn antwoord gegeven op de vraag wie de snelste vrouw van de wereld is”, was het commentaar van Jones. “Ik heb dit jaar drie keer tegen Arron gelopen en drie keer gewonnen. Wat moet ik nog meer zeggen?”

Het was in Brussel te koud voor echt grote prestaties. Drie pogingen om wereldrecords te verbeteren mislukten. De Ethiopiër Haile Gebrselassie behield zodoende zijn records op 5.000 en 10.000 meter. De Keniaan Paul Tergat bleef met 26.46,44 ver verwijderd van de beste tijd op de 5.000 meter. Zijn landgenoot Daniel Komen won de tien kilometer niet eens. Hij werd in de slotfase voorbijgelopen door de Ethiopiër Assefa Mezgebu.

Van de deelnemende Nederlanders liep Gert-Jan Liefers zijn beste tijd op de 1.500 meter (3.34,27). Hij werd zevende, een dikke drie seconden achter winnaar El Guerrouj. Robin Korving eindigde slechts als laatste op de 110 meter horden. Hij liep een bloedend scheenbeen op doordat hij een horde raakte.

Een aantal topatleten heeft overigens te kennen gegeven komende zaterdag niet in de finale van de Golden League in Moskou te willen uitkomen. Dat wegens de grote economische problemen in Rusland. “Het is vreemd en bijna een belediging om straks met miljoenen dollars aan prijzengeld uit dat land te vertrekken”, zei woordvoerder Jon Drummond, de Amerikaanse sprinter.