Jeltsin ontkent te zullen aftreden; Overleg over herverdeling macht

MOSKOU, 29 AUG. President Jeltsin heeft gisteren de geruchten over zijn aanstaande aftreden tegengesproken. “Ik ga nergens heen. Ik ga niet weg”, zei hij in een tv-gesprek waarin hij voor het eerst inging op de machtsstrijd in Rusland.

De Kremlinleider bezwoer dat hij zijn ambtstermijn zal uitdienen, maar dat hij niet zal meedoen aan de presidentsverkiezingen in 2000. Jeltsin dreigde zijn vijanden die steeds luider om zijn ontslag roepen, dat “het gezien mijn karakter bijna onmogelijk is om mij weg te krijgen”. Die stellige uitspraken nemen niet weg dat hij de Russen geen enkele uitweg uit de economische crisis bood. “Ik ben van nature optimistisch en ik geloof echt dat we er wel uitkomen”, was alles wat hij over de economische rampspoed te melden had.

Terwijl het gesprek werd uitgezonden bereikten twee gezanten van Jeltsin een principeakkoord met de Doema over de herverdeling van de macht. Zonder details bekend te maken noemde interim-premier Viktor Tsjernomyrdin de uitkomst van de onderhandelingen “uitstekend”. Waarschijnlijk komt er dit weekeinde een politiek memorandum als grondslag voor de nieuw te vormen regering en wijzigingen van de grondwet.

Met name de communisten sturen aan op een uitbreiding van de macht van de Doema, ten koste van de bevoegdheden van de president. Hun leider Zjoeganov heeft daarover eerder deze week al onderhandeld met Jeltsins perssecretaris Jastrzjembski, waarbij ook de voorwaarden voor een eventueel aftreden van de president zijn besproken. Gisteren kreeg Zjoeganov bezoek van de Amerikaanse ambassadeur, terwijl Strobe Talbott, Amerikaans onderminister van Buitenlandse Zaken, zijn opwachting maakte bij Jeltsin. Beide ontmoetingen geven blijk van de Amerikaanse ongerustheid over de instabiliteit in Rusland aan de vooravond van Clintons komst naar Moskou.

Tsjernomyrdin verzekerde zich gisteren van steun van de Moskouse burgemeester Loezjkov en ex-generaal Aleksandr Lebed, twee rivalen in het gevecht om de Kremlin-troon. Volgens Lebed heeft Jeltsin de feitelijke macht al uit handen gegeven. De kandidatuur van Tsjernomyrdin voor het premierschap wordt op zijn vroegst maandag in de Doema besproken.

Het IMF heeft bij monde van directeur Camdessus - die eerder deze week met Tsjernomyrdin sprak - gezegd dat een terugkeer naar de planeconomie in Rusland zeer negatieve consequenties zal hebben. Het IMF steunt Rusland alleen als het op de vrije markt gerichte hervormingen doorzet. Het IMF dreigt die steun in te trekken als Rusland de geldpersen laat draaien om uit de problemen te komen. Meer geld in omloop leidt tot hyperinflatie, aldus Camdessus.

    • Frank Westerman