Hogere opbrengsten kadaster

Het Kadaster heeft in het eerste zes maanden van dit jaar 233 miljoen gulden aan opbrengsten genoteerd. Dat was meer dan het instituut had verwacht. De daling van de tarieven met gemiddeld 10 procent per 1 september 1997 had dankzij de hoogconjunctuur een beperkt effect.

Op 1 oktober van dit jaar gaan de tarieven met nog eens 25 procent omlaag. Het is de vierde verlaging sinds de verzelfstandiging van het Kadaster in 1994. De nieuwe tariefdaling is mogelijk door de aanhoudende hausse op de vastgoedmarkt en doelmatiger werken.

Het aantal ingeschreven koop- en overige akten lag in de eerste helft van dit jaar 2 procent boven dat in de eerste zes maanden van vorig jaar, het aantal hypotheken was 2,5 procent lager. Het Kadaster verwacht dat het hoge werkaanbod zich in de tweede helft van dit jaar handhaaft.

Het bedrijfsresultaat kwam op 27 miljoen gulden uit. In dezelfde periode vorig jaar was dat 54 miljoen gulden.