E-Z Rollers

E-Z Rollers: Weekend World. Moving Shadow Ashadow 12CD.

Op de dansvloer is er weinig muziek opwindender dan drum 'n' bass, de muziek met diepe bassen en springerige ritmes; die nummers kunnen echter een beetje te heftig en eenvormig zijn om thuis te draaien, en drum 'n' bass voor in de huiskamer is vaak te saai. De beste middenweg tot nu toe was Roni Size & Reprazent's cd New Forms, die om zijn muzikale rijkdom geroemd werd en ook zonder probleem menige dansvloer op de kop zette.

Ook Weekend World van het Engelse duo E-Z Rollers is een prima plaat voor thuis, mooie luistermuziek maar zeker niet saai. Andere overeenkomsten met Size zijn het gebruik van 'echte' drums en (contra-)bassen, niet alleen bas- en drumgeluiden uit computers dus, en de sterke jazz-invloeden die in de muziek te horen zijn. Over de krokante ritmes en zware bassen heen horen we fluiten, toetsen en blazers. In een paar nummers ook een zangeres, zoals in de schitterende liedjes 'Tough At The Top' en 'Movin' On'.

Na een krachtig begin wordt de cd halverwege ingetogener, als een feestje dat onstuimig begint en na een tijdje relaxter, dronkener en stoneder wordt. Dan valt ook meer op dat de muziek van de E-Z Rollers niet alleen inventief en avontuurlijk is, maar ook soulvol: Weekend World is de warmste drum 'n' bass-plaat sinds Roni Size's New Forms.

    • Sietse Meijer