Doelman helpt Ajax aan 'Arbeitssieg'

KERKRADE, 29 AUG. Kerkrade ligt op een steenworp van de Duitse grens en daarom gebruikte Morten Olsen gisteravond een paar Duitse voetbaltermen. De Deense trainer noemde Roda JC een Angstgegner, waarmee hij refereerde aan de periode van vierenhalf jaar dat Ajax niet in Kerkrade had gewonnen. Olsen sprak verder over een Arbeitssieg. Hij doelde op de zwaarbevochten 2-0 zege van zijn club.

Ajax leed opvallend veel balverlies en was nauwelijks gevaarlijk voor het vijandelijke doel. De titelhouder speelde een veredeld countervoetbal op Kaalheide, waar 8.500 toeschouwers een matige wedstrijd zagen met de meeste doelkansen voor Roda JC. Net als vorige week tegen Vitesse (1-0 nederlaag) waren de Limburgse spelers onzorgvuldig in de afwerking. Door het hoge tempo en de gelijk opgaande strijd was er wél sprake van een spannend duel, maar aanvoerder Blind van Ajax was slecht te spreken over het vertoonde spel.

“We hadden te weinig balbezit en misten de automatismen van vorig jaar”, sprak Blind na afloop. “We misten de greep op het middenveld, maar dat is logisch als je met vier of vijf nieuwe spelers moet beginnen.” Blind gebruikte zijn bekende vocabulaire toen hij de gewenste verbeteringen onder woorden bracht. “Qua positiespel moeten we de lat nog hoger kunnen leggen.”

De aanpassingsproblemen van Ajax zijn niet alleen uit nood geboren. Olsen had wederom gekozen voor de Georgiër Kinkladze en de Braziliaan Wamberto. De nieuwe buitenspelers konden geen moment aantonen waarom ze deze zomer in Amsterdam zijn neergestreken. Linksbuiten Kinkladze (25) is afkomstig van Manchester City. Hij is de beoogde vervanger van de Deen Michael Laudrup, die zijn voetballoopbaan heeft beëindigd. Kinkladze is ook een gave technicus, maar hij is een matige teamspeler. Hij miste in de eerste helft een vrije schietkans.

Rechtsbuiten Wamberto (23), afkomstig van Standard Luik, is een kleine pingelaar, die zijn directe tegenstander bijna altijd binnendoor wil passeren. Met als gevolg dat hij voorlopig weinig toevoegt aan het gewenste vleugelspel van Ajax. Kinkladze en Wamberto maakten in de rust plaats voor Hoekstra en Babangida. Zij zijn wél vertrouwd met het 4-3-3-systeem van Ajax en wisten hun fysieke tekortkomingen aardig te verbloemen. De Drent Hoekstra is net hersteld van een knieblessure. De Nigeriaan Babangida ondervindt de naweeën van malaria.

Het toeval wilde dat beide invallers een doelpunt maakten. Hoekstra profiteerde na een uur spelen van een beoordelingsfout van de Australische doelman Kalac. De nieuwe keeper van Roda meet twee meter en drie centimeter. Zijn lengte was niet voldoende om een hoekschop van Dani te onderscheppen. De Nigeriaan Babangida zag zijn ongevaarlijke schot in de slotfase slecht verwerkt door Kalac.

Olsen was zo eerlijk om de invalbeurten van Ajax geen 'gouden wissels' te noemen. Daarvoor waren de vervangingen te voorspelbaar. Olsen sprak van “een gelukkige overwinning” die voor “meer vertrouwen” moet zorgen. De trainer beschouwt de komende rustperiode van twaalf dagen als een welkome onderbreking, hoewel bijna alle buitenlanders van Ajax interlandverplichtingen hebben. Alleen de Georgiër Arveladze, gisteravond afwezig wegens een liesblessure, zal de nationale eer niet verdedigen. Hij krijgt een aangepast trainingsprogramma.

Olsen repte met geen woord over de ontbrekende vedetten Ronald en Frank de Boer. De vervangers Dani en Melchiot speelden onwennig op hun nieuwe posities. De linksbenige Dani smeet als rechtshalf met zijn krachten, waardoor zijn gave techniek onzichtbaar was. De rechtsbenige linksback Melchiot had letterlijk zijn handen vol aan de Belgische spitsen Peeters en Van Houdt. Invaller Peeters kopte bij een 0-0 stand tegen de paal.

Het gemis van de tweelingbroers ging niet voorbij aan Blind. Hij antwoordde opvallend fel op de suggestie van Ronald de Boer - vandaag in deze krant - om desnoods nog een jaartje vol te maken bij Ajax, met de officiële toezegging dat hij volgend seizoen bij een buitenlandse club terecht kan. “Ik begrijp niet waarom Ronald daar nu mee komt. Misschien omdat hij nu nergens meer terecht kan. Anders kan ik het niet uitleggen”, aldus Blind.

    • Jaap Bloembergen