DE VAKANTIEPAN (9)

Vandaag een voorgerecht en een hoofdgerecht. Een recept voor een pastasalade met ezelsoren en gamba's. Het hoofdgerecht bestaat uit gebakken tonijnfilet met een groene saus. Koop eventueel 1 extra stuk tonijnfilet. Met deze extra portie en nog wat andere ingrediënten kunnen morgen tomaten worden gevuld.

Dat gaat zo: pureer de overgebleven gebakken tonijn. Roer er een beetje zure room, fijngehakte tuinkruiden en kappertjes door. Hol 4 grote vleestomaten uit en vul ze met de tonijnpuree. Garneer met tuinkers. Zet deze gevulde tomaten op wat slabladen. Nu het recept voor de pastasalade. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar. Laat uitlekken en meng, met de handen, een beetje olijfolie door de pasta, zodat deze niet aan elkaar kleeft. Bak of rooster de met de knoflook uit de knijper ingesmeerde gamba's. Verwijder de schalen. Hak de gedroogde tomaten in kleine stukjes. Meng ezelsoren en tomaten door de pasta. Giet er nog wat olijfolie op en garneer met de gamba's en basilicumblaadjes.

De groene saus, een kruidige olie, die bij de tonijn wordt gegeten is eenvoudig te maken. Pureer de ansjovisjes. Meng ansjovispuree en kruiden door elkaar en giet er goede olijfolie op. Bak de tonijn in olie op een niet te hoog vuur ongeveer 4 minuten per kant. Besprenkel de stukken vis met citroensap. Eet bij dit hoofdgerecht bijvoorbeeld gekookte venkel en/of groene sla.

Nodig:

250 g pasta (klein model, bijvoorbeeld schelpjes)

50 g ezelsoren

2 eetl. gedroogde tomaten

12 gamba's

knoflook

basilicumblaadjes

olijfolie

4 tonijnfilets van 150 gram

8 ansjovisjes

1 eetl. fijngehakte salie

1 eetl. fijngehakte peterselie

1 eetl. fijngehakte rozemarijn

1 citroen

olijfolie

    • Anne Scheepmaker