Bredase activiste in Schotland voor de rechter

STIRLING, 29 AUG. De Nederlandse anti-kernwapenactiviste K. van Velzen (23) uit Breda moet zich op 29 september voor de Schotse rechtbank in Stirling verantwoorden voor haar poging om binnen te dringen in de Britse marinebasis in Coulport. Van Velzen, lid van de internationale actiegroep Voor Moeder Aarde, zit momenteel in voorarrest in de vrouwengevangenis in Stirling. Zij werd gearresteerd tijdens haar vierde poging het zwaarbeveiligde terrein op te komen. Ze wilde daar de controlekamer van de marinebasis, waar atoomboten zijn gestationeerd, onklaarmaken. Ze werd al drie keer eerder opgepakt, maar iedere keer weer vrij snel vrijgelaten. Voor Moerder Aarde neemt in het Schotse Faslane deel aan een grootscheepse actie onder de naam Trident Ploegscharen 2000. Sinds 11 augustus, toen de vreedzame acties begonnen, zijn ruim honderd actievoerders gearresteerd. Behalve Van Velzen bevinden zich ook twee Finse vrouwen, twee Britse en een Australiër in voorarrest. (ANP)