Braziliaanse opdracht voor bouw clipper

Scheepswerf Damen uit Gorinchem gaat een clipper naar 19e eeuws model bouwen op basis van de Stad Amsterdam, die momenteel in aanbouw is. De order is afkomstig van de Braziliaanse marine die de clipper inzet als trainingsschip voor officieren en kadetten. Met de opdracht is circa dertig miljoen gulden gemoeid.

Damen wil de clipper voor de Brazilianen in Amsterdam laten bouwen. Het voornemen is om het vaartuig op een werf in Amsterdam-Noord te vervaardigen. De Braziliaanse opdracht levert 200.000 manuren werk op.

Er wordt getracht om mensen die aan het werkervaringsproject Stad Amsterdam hebben gewerkt, door te plaatsen naar de bouw van het zusterschip. Bij de bouw is enige haast geboden. Het moet in het voorjaar van 2000 meezeilen in een race van Lissabon naar Rio de Janeiro ter opluistering van de herdenking dat de Portugezen 500 jaar geleden Brazilië ontdekten. De bouw van het schip moet over ongeveer een maand beginnen. Damen bouwde eerder al de Eendracht.