Bloedbad in hoofdstad van Congo; 'Kabila laat Tutsi's lynchen'

GOMA, 29 AUG. De Congolese rebellen beschuldigen de regering van president Kabila ervan massaslachtingen aan te richten onder burgers in de hoofdstad Kinshasa. Talrijke inwoners ontvluchten de buitenwijken.

Het Congolese bewind meldde gisteravond de rebellen in Kinshasa te hebben verslagen, maar die spreken dat heftig tegen.

In een verklaring in het rebellenhoofdkwartier in Goma zeggen de opstandelingen dat Zimbabweaanse en Angolese interventietroepen ook schuld dragen voor deze moordpartijen. Volgens de rebellenleiders appelleert Kabila aan instincten onder de bevolking “met zijn racistische en xenofobische propaganda tegen vermeende sympathisanten van de opstandelingen en Congolezen met een bepaald uiterlijk”. Hiermee verwijzen de rebellen kennelijk naar de Tutsi's, die zich onderscheiden door hun rijzige gedaantes. De slachtoffers zouden worden gelyncht, doodgeknuppeld en met autobanden worden verbrand.

De rebellen roepen de internationale gemeenschap op in actie te komen tegen “de systematische en grootschalige massaslachtingen georganiseerd door Kabila”. Ze vergelijken de propaganda van Kabila's regering met die van Radio Mille Collines, het radiostation in Rwanda dat in 1994 de bevolking aanmoedigde de Tutsi's af te slachten alsof het kakkerlakken waren. De leiding van de rebellen was gisteren de hele dag in vergadering om zich te beraden over de ontstane situatie als gevolg van de moorden in Kinshasa.

Rwanda en Oeganda, die de stuwende kracht vormen achter de Congolese rebellenbeweging, hebben gedreigd op grote schaal te interveniëren als er sprake is van een genocide in hun buurland. In welke mate Rwanda en Oeganda tot nu betrokken zijn bij gevechten tegen Congolese regeringstroepen is onduidelijk. In de rebellenstad Goma blijkt het merendeel van de soldaten Congolees maar onder hen bevinden zich ook enkele Rwandese soldaten. Salim Saleh, broer van de Oegandese president Yoweri Museveni en diens militaire adviseur, zei gisteren in een interview met de regeringskrant New Vision dat Oegandese troepen in Congo slaags zijn geraakt met Zimbabweaanse en Angolese soldaten. Hij vertelde er niet bij waar en wanneer dat gebeurde. Tot zover onze correspondent.

Westerse diplomaten melden uit Kinshasa dat eenheden van het regeringsleger met zwaar geschut volkswijken van de hoofdstad te bestoken, waar eerder deze week verspreide groepjes rebellen zijn geïnfiltreerd. Duizenden kinois ontvluchten de bombardementen in de richting van het centrum. Een diplomaat sprak gisteravond van een “humanitaire ramp”. In het zuiden en oosten van Kinshasa zouden hele stadsdelen inmiddels ontvolkt zijn, sinds regeringstroepen met artillerie en mortieren een bombardement openden op volkswijken waar zij vermoeden dat zich opstandelingen schuil houden.

De vluchtelingenstroom kwam rond het middaguur op gang in de oostelijke buitenwijk Kingasani, halverwege het centrum en het internationale vliegveld Ndjili, toen daar volgens een Congolese journalist een regeringshelikopter was neergehaald door een raket van de rebellen. Andere ooggetuigen zeiden dat de helikopter niet was neergestort, maar dat de raket was neergekomen op een dichtbevolkte buurt. Een commandant van het regeringsleger verklaarde later dat het om een helikopter van de rebellen ging. De Congolese journalist, Bernard Makenga, zei dat hij talloze lijken had gezien na de crash.

Aan het einde van de middag waren in het centrum van Kinshasa aanhoudende artilleriesalvo's te horen. Volgens waarnemers ter plaatse beschikken de rebelse eenheden die deze week de hoofdstad zijn binnengetrokken niet over zwaar geschut. (AP, AFP, Reuters)

    • Koert Lindijer