Bezorgdheid in Oost-Europa

KIEV/RIGA, 29 AUG. In de voormalige Sovjet-republieken en de Midden- en Oost-Europese landen groeit de zorg dat de economie, in sommige GOS-landen nog sterk afhankelijk van de Russische, wordt meegesleurd in de Russische crisis.

In de Oekraïne, waar de nationale munt, de gryvnia, de afgelopen twee weken samen met de Russische roebel aan waarde heeft verloren, zijn maatregelen genomen. Zo zijn dollartransacties op de valutabeurs beperkt en is ook het aantal banken dat dollars mag kopen teruggebracht. Rusland is de grootste handelspartner van de Oekraïne: het neemt eenderde van de buitenlandse handel van de Oekraïne voor zijn rekening. De gryvnia heeft deze week vijf procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar verloren.

In Letland kwam het tot een run op de tegoeden die de Letten hebben toevertrouwd aan de op drie na grootste bank van Letland, Komercbanka, die bekend staat om zijn banden met Rusland. Een andere - kleinere - bank in Riga, Kapitalbanka, raakte in liquiditeitsproblemen.

De centrale banken van Hongarije en Roemenië moesten gisteren met steunaankopen van dollars de nationale munt, respectievelijk de forint en de leu, te hulp komen. In beide landen en in Polen is sprake van een zekere paniek bij sommige investeerders. De aandelenkoersen zijn scherp gedaald - in Polen daalden ze tot het laagste niveau in twee jaar, terwijl de nationale munt, de zoty, het laagste niveau van dit jaar bereikte. In Tsjechië daalde de koers van de aandelen van de grootste Tsjechische spaarbank, Ceska Sporitelna, die veel in Rusland heeft geïnvesteerd, donderdag met twintig procent, waarna de handel werd stilgelegd. Gisteren zakte het aandeel nog eens 9,5 procent. (AP, Reuters, AFP)