Analist Damrak gelooft z'n ogen niet

AMSTERDAM, 29 AUG. De commerciële televisieomroep SBS6 kondigde gisteren aan dat het 'Domino D-Day' zou worden. “Vanavond gaan ze om”, kopte een paginagrote advertentie van de zender die naar eigen zeggen tv maakt “die je raakt”. Het betrof een filmisch verslag van een record-domino in een grote hal. Toch zullen de beleggende kijkers gisteren eerder zijn 'geraakt' door koersverliezen. Door een beursbril bekeken zagen de gekleurde steentjes er ineens uit als internationale financiële markten. Vooral zij die aandelen verkochten toen de Amsterdamse effectenbeurs al op zes procent verlies stond, hebben flink verloren op hun aandelenportefeuille. “Het was weer niet te geloven”, zegt analist Peter van Doesburg van Effectenbank Stroeve. “Weer zag je dat particulieren zomaar bestens verkooporders op de openingskoers inlegden.” De deskundigen verbazen zich erover dat voornamelijk particuliere beleggers blind hun stukken over boord wierpen zonder een koerslimiet te stellen. Maar zijn het wel alleen maar de kleine beleggers geweest die de beurs met ruim zestig punten naar beneden te drukten? Een optiehandelaar vond van wel. “Typisch beleggers zonder gezond verstand.” Dat vindt ook analist Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers. “Professionals stapten pas in toen ze zagen dat de beurs z'n bodem had geraakt, eerder niet.”

Toch vallen hun opvattingen niet te rijmen met de ervaringen van de beursorderlijnen waarvan particulieren vaak gebruik plegen te maken. Daar was het wel druk meer niet zo extreem dat hieruit viel te concluderen dat particulieren massaal aandelen verkochten. De beursorderlijn VEB Bottumline meldde halverwege de dag zelfs louter kooporders.

Dat alleen particulieren achter de koersdalingen zitten noemt Van Doesburg een “big laugh”. “Echte onzin, die je vaker hoort vanaf de optiebeurs. Was het expiratiedag geweest dan hadden ze het wel over die boeg gegooid. Nee hoor, hier hebben enkele grote jongens meegedaan”, aldus de analist van Stroeve. De grootste dalers op de 'domino-effectenbeurzen' waren de banken. De aanvoerders in deze dalende sector waren te vinden in Duitsland. In Frankfurt daalde de Deutsche Bank deze week met 7,6 procent. Vanaf het moment dat deze koers begon te dalen, op 21 juli, is de bank 30,4 procent van zijn koers kwijt geraakt. De Dresdner Bank verloor deze week 0,9 procent en sinds de daling deze zomer inzette, 28,7 procent.

Hoewel Nederlandse financiële instellingen maar weinig belangrijke banden hebben met Russische of Duitse banken daalden hiervan de koersen harder dan de totale markt. De AEX-index verloor in de afgelopen vijf dagen 5,3 procent van zijn koers van vorige week vrijdag. Aegon hield het beperkt tot een teruggang van 2,6 procent, maar heeft ten opzichte van zijn piekkoers van 21 juli 18,7 procent verloren. ABN Amro daalde deze week met 7,5 procent en Fortis Amev met 8,4 procent. ING daalde met 12,8 procent het diepst. Deze bank had de publicatie van de halfjaarcijfers met de melding van negatieve gevolgen van de Azië-crisis wel erg ongelukkig gepland.

Nu het Russische bankensysteem is ingestort en de Duitse banken zijn afgestraft op de beurs raakt ook de veiligheid van het Nederlandse bankaandeel aangetast. Michel van der Stee vindt de val van de bankkoersen niet zo opmerkelijk. Hij wijst op de risico's van het interbancaire circuit. “Nederlandse banken doen met buitenlanders valuta-, termijntransacties en swap-deals. Als een vorm van borg hebben ze bij buitenlandse banken depositos in bewaring waarvan maar moet worden afgewacht of die kunnen worden terugbetaald. Maar nog belangrijker is echter dat het vertrouwen weg is.”

Peter van Doesburg is van mening dat beleggers angstig zijn voor een ernstige verstoring van de wereldorde. Toch blijft ook hij optimistisch. Van Doesburg: “Ik liep vanmiddag even door de stad en dan zie je al die angstaanjagende krantenkoppen over dalende beurzen. Heel even bekruipt je het gevoel dat het echt misgaat. Maar even verderop zie je de mensen grote bedragen afrekenen bij de Bijenkorf. Dan weet je dat het wel weer goed komt.”

    • Sjouke Rijper