Amerikaanse wapendepots gaan sluiten; Coevorden en Eygelshoven

DEN HAAG, 29 AUG. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft besloten om een wapendepot in Coevorden te sluiten. Ook zal een opslagplaats in het Limburgse Eygelshoven, waar nu Amerikaans militair materieel staat, een andere bestemming krijgen.

Dit heeft staatssecretaris H. van Hoof (Defensie) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Het personeel van de beide wapendepots, 160 mensen in Coevorden en 225 in Eygelshoven, is gisteren geïnformeerd. In Eygelshoven verdwijnen 125 van de 225 banen. De vakbonden AbvaKabo en CFO hebben hun bezorgdheid geuit over de werknemers van beide depots. De bonden eisen vervangende werkgelegenheid voor al het Defensiepersoneel. Volgens Van Hoof zullen er geen gedwongen ontslagen vallen. Het personeel krijgt een passende functie binnen of buiten Defensie aangeboden.

Defensie heeft door talrijke reorganisaties in het verleden al ervaring opgedaan met het herplaatsen van personeel, zowel binnen als buiten de defensie-organisatie. Degenen van wie de functie wordt opgeheven, kunnen een beroep doen op het zogenoemde sociaal beleidskader van Defensie. Het is de bedoeling dat personeel binnen dat kader kan worden bij- of omgeschoold. Ook kan gebruik worden gemaakt van externe bemiddeling.

Het Amerikaanse commando in Europa begon in 1996 een onderzoek naar de mogelijkheid om ook de resterende depots in Europa, waarvan vier in Nederland (Brunssum, Coevorden, Eygelshoven en Vriezenveen) te sluiten. De Amerikanen sloten de afgelopen jaren al elf wapendepots in Europa, waaronder die in Ter Apel in 1995. De opslagplaatsen in Vriezenveen en Brunssum blijven vooralsnog open.

De Nederlandse regering heeft volgens staatssecretaris Van Hoof de Amerikanen voortdurend gewezen op het grote belang dat wordt gehecht aan de aanwezigheid van de Amerikaanse militaire faciliteiten in Nederland, in het bijzonder met het oog op de werkgelegenheid. De regering praat sinds 5 augustus over het tijdstip, de overdracht en de kosten van de sluitingen.

De opslag en het onderhoud van het materieel in Coevorden en Eygelshoven zal worden beëindigd in januari 2000. De afbouw van de werkzaamheden vindt plaats in september 1999. De infrastructuur van het depot in Eygelshoven blijft in stand, maar er komt een einde aan opslag en onderhoud van materieel.

De gemeenten Coevorden en Kerkrade zijn onaangenaam verrast over het besluit van de Amerikanen. De gemeente Kerkrade wil overleg met het Rijk en de provincie Limburg over compenserende maatregelen.