Ahold zag af van mega-overname van 16 mld in VS

WASHINGTON, 29 AUG. Supermarktconcern Ahold heeft dit voorjaar afgezien van de overname van de Amerikaanse keten American Stores voor een bedrag van rond de 16 miljard gulden. Met die overname zou Ahold in een klap de grootste supermarktketen in de Verenigde Staten zijn geworden.

“Die overname paste niet in onze strategie”, zegt Rob Zwartendijk, lid van de raad van bestuur van Ahold desgevraagd.

De overname van een andere Amerikaanse keten, Giant Food Inc, voor 5,4 miljard gulden kreeg de voorrang. Bovendien had Ahold net voor bijna een miljard gulden boodschappen gedaan in Latijns-Amerika. Daarnaast voerde Ahold ook gesprekken met mogelijke partners in Azië. Die leverden dit voorjaar alleen in Maleisië concrete resulaten op.

American Stores heeft een omzet van ongeveer 40 miljard gulden, net zoveel als de omzet van de vijf Amerikaanse ketens van Ahold (inclusief de nieuwe aanwinst Giant) samen. De totale omzet van Ahold, in Nederland eigenaar van onder meer Albert Heijn en de Etos, zal dit jaar boven de 70 miljard gulden uitkomen. Ahold wil over vier jaar de grens van 100 miljoen gulden doorbreken.

“Wij praten met bedrijven en Amerikaanse ketens komen ook naar ons toe”, zegt Zwartendijk. “We lopen voorop in het consolidatieproces en hebben inmiddels een naam opgebouwd als predator, wij zijn steeds degene die overnemen. We zijn in de VS ook hard gegroeid, in tien jaar van 2 naar 20 miljard dollar omzet. En we zijn er vrijwel de enige supermarktketen die echt internationaal is.”

Aan iedere overnamekandidaat zitten plussen en minnen, zegt Zwartendijk. Het grote voordeel van Giant was dat de keten een witte vlek (rond Washington DC) opvulde aan de oostkust van VS, waar alle ketens van Ahold liggen.

Een nadeel van American Stores was onder meer dat het bedrijf in problemen verkeerde na een mislukte centralisatie van de stafafdelingen - een strategie die indruist tegen de decentrale aanpak van Ahold. “We willen liever ketens waar we niet al te veel aan hoeven te breken. We zijn veel beter in het uitbouwen van een goedlopend bedrijf, zoals Giant.”

Na de afwijzing door Ahold vond American Stores begin deze maand voor 8 miljard dollar onderdak bij Albertson's. De nieuwe combinatie wordt de grootste supermarktketen in de VS met een omzet van bijna 70 miljard gulden. Zwartendijk verwacht dat de huidige overnamegolf in de VS zal doorzetten.

    • Remmelt Otten