WK-baanmedaille lonkt voor Van Moorsel

BORDEAUX, 28 AUG. Aan een medaille bij de WK op de baan wilde Leontien van Moorsel gisteren nog niet denken. De Brabantse genoot liever zo lang mogelijk na van het bereiken van de halve finales op de individuele achtervolging in Bordeaux. Na een moeizame weg terug strijdt ze vandaag weer op het hoogste niveau om het goud. “Na al mijn inspanningen geniet ik hier net zoveel van als van mijn eerdere wereldtitels”, aldus de renster.

In het voorjaar stond Van Moorsel nog op het punt haar loopbaan te beëindigen. Vorig seizoen vond ze na afwezigheid van twee jaar aansluiting bij de nationale top. Na een intensief trainingsprogramma in de winter als voorbereiding op haar internationale terugkeer, kon ze in de eerste wedstrijden echter niet meekomen. “Ik heb wel tien keer gezegd dat ik wilde stoppen. Ik dacht waar doe ik het allemaal nog voor. Ik hoorde weer allemaal kritische geluiden en zag het niet meer zitten.”

Dankzij haar man Michael Zijlaard (“hij heeft uren op me ingepraat”) en dokter Gene Janssen bleef ze toch fietsen. “Inmiddels werk ik niet meer intensief met Janssen samen, maar ik heb veel van hem geleerd. Ik luister nu vooral naar mijn lichaam. Ik heb mijn gewicht teruggebracht van 80 naar 60 kilo en dat is goed voor de disciplines die ik nu doe.”

Met haar nationale titels op de weg en de baan en een zilver medaille bij de EK op de piste in Polen toonde Van Moorsel de afgelopen maanden al aan dat ze de vorm terughad die ze vorig seizoen ook in de nationale wedstrijden liet zien. Toch verbaasde ze zichzelf in Bordeaux met een tweede tijd in de kwalificaties van de achtervolging. In 3.35,164 bleef ze slechts een halve seconde achter de Australische winnares en wereldrecordhoudster Lucy Tyler. De Duitse titelverdedigster Arndt, vandaag tegenstandster in de halve finale, hield ze achter zich. “Dat had ik echt niet verwacht. Ik ben pas de laatste maand volledig op de baan bezig. Ik had niet gedacht mij al met de toppers te kunnen meten. Dit biedt perspectief voor de toekomst.”

Die toekomst ligt in Sydney. Van Moorsel mist nog altijd die fel begeerde olympische medaille op haar lange erelijst. Ze hoopt haar loopbaan bij de Olympische Spelen van 2000 dan ook met een medaille te kunnen afsluiten. Met het bereiken van de halve finale verdiende ze de A-status van de sportkoepel NOC*NSF. “Zeker na dit resultaat ga ik er voor. De komende twee jaar richt ik mij volledig op de achtervolging”. In Bordeaux kan Van Moorsel, die zondag ook start op de puntenkoers, een mooi begin maken met haar voorbereiding op de Spelen. “Een medaille zit er nu in.” (ANP)