Wereldnieuws

OUDE FAMILIE - Ingrid Pedersen, een 53-jarige Engelse vrouw, maakte deze week bekend dat zij de halfzus van John Lennon is.

John Lennons vader verliet zijn vrouw Julia, toen de toekomstige Beatle drie jaar was. Vervolgens had Julia Lennon een kortstondige verhouding met een soldaat, waaruit Victoria Elizabeth Lennon, zoals Ingrid Pedersen oorspronkelijk heette, werd geboren. Victoria werd geadopteerd door de familie Pedersen, nadat Julia Lennon niet in staat bleek voor haar te zorgen.

Naar verluidt was John Lennon in de jaren zestig op zoek naar zijn halfzus. Pedersen zegt dat ze al in 1966 kreeg te horen dat ze een halfzus van de toen wereldberoemde Beatle was. Maar ze maakte haar halfzusterschap niet eerder bekend, omdat ze haar adoptie-ouders niet in verlegenheid wilde brengen. Vijf weken geleden overleed haar adoptie-moeder. Haar adoptie-vader was al eerder gestorven.

John lennon werd opgevoed door zijn tante en werd in 1980 in New York doodgeschoten door Mark David Chapman. Deze week liet Chapman weten dat hij niet de opbrengst zal opeisen van 'Double Fantasy', de plaat van John Lennon die een anonymus nu voor 3,6 miljoen gulden via Internet te koop aanbiedt. Het gaat hier om het exemplaar dat Chapman op 8 december 1980 door Lennon liet signeren. Een paar uur na de signering schoot Chapman de ex-Beatle in de rug dood met vijf schoten uit een 38 mm-pistool. Ondertussen had Chapman de plaat achter een portiershokje voor Lennons New-Yorkse huis verborgen.

“Ik heb nooit geprofiteerd van mijn misdaad en zal dat ook nooit doen”, zei de nu 43-jarige Chapman vanuit de gevangenis in Attica, nadat hij door een New-Yorkse advocaat op de hoogte was gebracht dat hij eigenlijk nog steeds de rechtmatige eigenaar van de John Lennon-plaat is en dus de opbrengst ervan kan opeisen. Chapman: “Ik hoop dat de opbrengst naar een goed doel gaat.”