Weer verdachte overgevlogen; Berechting verdachten aanslag in VS

NEW YORK, 28 AUG. Uit Kenia is gisteren een tweede verdachte van de bomaanslag drie weken geleden op de Amerikaanse ambassade in Nairobi overgevlogen naar de Verenigde Staten voor berechting.

Het gaat om Mohammed Saddiq Odeh, die in Pakistan werd gearresteerd en op 14 augustus werd overgebracht naar Nairobi. Daar werd hij door agenten van de Amerikaanse federale inlichtingendienst FBI verhoord. Odeh heeft volgens de FBI “de Jordaanse of de Palestijnse nationaliteit”.

Afgelopen woensdag werd een andere verdachte, Khalid Salim, uit Kenia overgevlogen naar de VS, waar hij gisteren werd voorgeleid voor een rechter in New York. Hij wordt verantwoordelijk gesteld voor de dood van twaalf Amerikanen bij de aanslag. Bij zijn voorgeleiding werd een bekentenis voorgelezen die Salim in Nairobi zou hebben afgelegd. Tegenover FBI-agenten zou Salim, van wie wordt aangenomen dat hij uit Jemen komt, hebben verklaard op de dag van de aanslag een handgranaat naar een bewaker van de Amerikaanse ambassade te hebben gegooid. Salim zei dat het om een zelfmoordaanslag ging. Hij werd na de aanslag met zware verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis in Nairobi en daar gearresteerd. Salim zou ook gezegd hebben in kampen in Afghanistan op het gebruik van explosieven en wapens te zijn getraind door volgelingen van de Saoedische terrorist Bin Laden. Salim is beschuldigd van moord en samenzwering en het gebruik van massavernietigingswapens.

De Amerikaanse minister van Justitie, Janet Reno, zei gisteren op een persconferentie naar aanleiding van het overbrengen van Salim naar de VS, dat zijn arrestatie het resultaat was geweest van “het grootste Amerikaanse onderzoek buiten de Verenigde Staten” in de geschiedenis. “We hebben samengewerkt met politiediensten over de hele wereld en vandaag presenteren wij de resultaten. (..) Wij zullen hiermee blijven doorgaan tot de laatste moordenaar voor het gerecht is gebracht.” De Keniase regering heeft in de berechting van Odeh en Salim in de VS toegestemd.