Van der Valk verliest rechtszaak

ROTTERDAM, 28 AUG. De KLM is niet verplicht vluchten naar de Nederlandse Antillen uit te voeren tegen de door het horeca-concern Van der Valk gewenste gunstige voorwaarden. De president van de Amsterdamse rechtbank Van der Valk-Bouman heeft daarom de vordering van het horecaconcern tegen de KLM gisteren afgewezen.

Volgens de rechtbankpresident heeft de luchtvaartmaatschappij Van der Valk onder dezelfde voorwaarden als andere touroperators een nieuw contract aangeboden. Dat Van der Valk daar niet op in wenste te gaan omdat het in voorgaande jaren veel gunstiger tarieven had gekregen is voor haar rekening. Van onrechtmatig handelen van KLM is volgens de president geen sprake.

Van der Valk voerde tijdens de behandeling van het geding ook aan dat KLM vanuit Amsterdam de enige aanbieder is van vluchten naar de Antillen en misbruik maakt van zijn monopoliepositie. De prijzen van KLM naar de Nederlandse Antillen liggen honderden guldens hoger dan naar vergelijkbare bestemmingen in het Caraïbisch gebied. Hierover gaf de rechtbankpresident geen oordeel.

Door de uitspraak komt Van der Valk, dat op Curaçao een hotel en op Bonaire een appartementen-complex exploiteert, in grote problemen. Als beide vakantie-accommodaties verstoken blijven van toeristen leidt het concern volgens eigen berekening een verlies van dertig miljoen gulden per jaar.

Van der Valk is op zoek naar alternatieven voor de reizen naar de Antillen. Een mogelijkheid is om vanuit Brussel te vliegen. Ook andere touroperators vrezen problemen met reizen naar de Antillen.