UITJES IN WITTE WIJN

Een bijgerecht van uitjes is niet zo voor de hand liggend. Maar voor een gebraden varkensfricandeau zijn in witte wijn gestoofde uitjes zeer goed gezelschap. Koop witte en iets afgeplatte uitjes met een doorsnede van 3-4 cm. In Italië worden deze uitjes reeds gepeld verkocht zodat er niet gehuild hoeft te worden tijdens het pellen.

In Nederland zijn deze uitjes ook wel bij Marokkaanse en Turkse winkels verkrijgbaar - al worden ze daar niet voorgepeld verkocht. Teneinde de uitjes snel en zonder tranende ogen van hun flinterdunne schilletje te ontdoen, worden ze even geblancheerd waardoor ze makkelijk afpellen en de tranen binnenboord blijven.

Bereiding: Blancheer de uitjes 3 minuten in kokend water, giet ze af en spoel ze koud onder stromend water. Pel de uitjes met de hand af en snijd het topje en de wortelaanzet glad weg met een scherp mesje.

Doe de uitjes samen met de olijfolie, de witte wijn, het zout en de suiker in een pan en breng ze aan de kook. Laat ze in vrijwel gesloten pan een klein uur stoven op een laag vuur, of tot de wijn vrijwel is ingekookt en de uitjes boterzacht zijn.

De kunst is ze blank te houden dus laat ze op het laatst vooral niet droogkoken want dan bakken ze opeens aan in de resterende olie. Wie verstandig is, maakt een dubbele portie want de uitjes kunnen goed worden bewaard in de ijskast. Serveer ze koud bij koude plakken gebraden vlees of warm ze op een eet ze bij gebakken lever, kippenlevertjes, kalfsschnitzel of een gepocheerd visje. Eenmaal gepeld en bereid kun je met deze uitjes vele kanten op aan tafel.

Voor 2-3 personen:

1/2 kg kleine witte uitjes

1 1/2 eetlepel olijfolie

3 dl droge witte wijn

1 theelepel fijn zeezout

1 ml suiker

    • Florine Boucher